Harc a penész ellen - A penészes fal megelőzése

csaladihazak.hu // 2021.11.19
Egész évben küzdeni kell a penész ellen, de most ősszel még jobban oda kell rá figyelni.

Bár a penész foltok a legtöbb esetben az őszi-téli hónapokban jelennek meg, a nyári hónapokban sem érdemes elfeledkezni róluk.

Ha elmaradt nyáron a penészes fal kezelése, az nagy baj, hiszen a már fertőzött felületek kezeléséhez optimálisabb körülményeket biztosított volna a melegebb évszak.

A penészes fal megelőzése

Miért jelenik meg a penész a falon?

A tökéletesen szigetelő nyílászárók beépítése nagy előrelépés általában egy ingatlan szigetelésében, viszont a régi ablakoknak megvan az az előnye, hogy a nem tökéletes záródás miatt minimális, de folyamatos légmozgást tesznek lehetővé, ami meggátolja a levegő túlzott párásodását. Ha a pára nem csapódik ki a falon, nem ideális a környezet a penészgomba számára.

Mivel a hűvös felületen lecsapódó pára a “melegágya” a penész kialakulásának, így sajnos a rosszul kivitelezett külső falszigetelés is előidézheti. A vizes blokk különösen kényes terület, hiszen ott eleve nedvesebb a levegő, így ott még nagyobb eséllyel penészedik a fal.

Előzze meg a penész kialakulását!

Amennyiben otthonunk jól szigetelő nyílászárókkal van felszerelve, szellőztessünk rendszeresen! Jobb megelőzni a bajt - ha a kinti szárazabb levegőt beengedve lecsökkentjük a benti páratartalmat, a penészgomba spóráinak nem lesz olyan ideális a lakásunk, és nem tud olyan könnyen elszaporodni.

Ha nem akarunk naponta minimum háromszor szellőztetni, elgondolkodhatunk egy páramentesítő berendezés beszerezésén is, ami már napi 1-2 óra alatt le tudja csökkenteni a levegő víztartalmát.

Gyors tippek a megelőzéshez

  • a fürdőszobát és konyhát sokszor szellőztessük
  • a ruhát szárítsuk a lakáson kívül amíg lehet
  • ha megoldható, a mosógép és a szárítógép ne a fürdőszobába kerüljön
  • a fűtőtesteket hagyjuk szabadon
  • a fűtetlen helyiségek ajtaja mindig legyen nyitva
  • hőhídmentesítés: ha hőhidat találunk, szigeteljük le mielőbb!

Tartós(abb) megoldások a megelőzéshez

  • Ezüstöt vagy teflont tartalmazó festékkel érdemes lefesteni a falakat. Ezek a penész elleni festékek sajnos csak pár évig hatékonyak.
  • Mivel a mész fertőtlenít és hagyja lélegezni a falat, így a meszelés az ideális festési eljárás. Penész ellen évente érdemes ismételni.
  • Ha nincs az ablakkereteken szellőzőnyílás, lássuk el őket utólag kisebb lyukakkal.
  • Az automata szellőztető rendszerek beépítése annyiból nagy segítség, hogy nem kell gyakran szellőztetni, így nem szökik ki a meleg, de a levegő páramennyisége lecsökken.

Ön is új, penészmentes ingatlant szeretne venni? Tudjon meg mindent a kedvező Zöld Hitel kölcsönről, és a 0%-os CSOK-ról, hogy minél kevesebb befektetéssel minél értékesebb ingatlanhoz juthasson!

Csaladihazak.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó