Alacsony a könnyűszerkezetes otthonok aránya a hazai ingatlanpiacon

A közhiedelemmel ellentétben akár több száz évig is képesek megőrizni eredeti formájukat a könnyűszerkezetes épületek.

Alig 4 százalék az aránya a könnyűszerkezetes épületeknek az országos ingatlankínálatban, a leggyakoribb tévhit ezekkel kapcsolatban, hogy nem tartósak - közölte hétfőn az MTI-vel a Duna House ingatlanközvetítő vállalat.

Azt írják: a közhiedelemmel ellentétben akár több száz évig is képesek megőrizni eredeti formájukat a könnyűszerkezetes épületek, ha az aktuális szabályozásoknak megfelelően, precíz munkával, hozzáértéssel és minőségi alapanyagok felhasználásával épülnek.

Az országos ingatlankínálatban a családi házak zöme, 71 százaléka téglaépítésű. A csekély arányú könnyűszerkezetes kategóriában a hétvégi házaktól kezdve a fenntartható és luxuskivitelben készült ökoházakig találhatnak ingatlanokat a vásárlók. Az árakat tekintve a pármilliótól közel 400 millió forintos értékhatárig, négyzetméter áron 170 ezer forinttól akár a 2,3 millió forintos árig vannak házak a piacon a Duna House adatai szerint.

Kiemelték: energetikai szempontból is jól teljesítenek a könnyűszerkezetes házak, hiszen a szakértelemmel kiválasztott szigetelőanyagoknak köszönhetően jóval alacsonyabb fenntartási költségekkel lehet számolni. Az alacsony rezsi, valamint a gyors felfűtési idő a környezettudatos működtetést is lehetővé teszi, így a Duna House véleménye szerint jelentős energiamennyiség takarítható meg.

MTI