Gyakori kérdések

Magánszemély hány hirdetést adhat fel?

Az Ingatlanok.hu rendszerében korlátlan mennyiségű fizetett hirdetés feladására van lehetőség. Magánszemélyek részére jelenleg egy ingyenes hirdetést biztosítunk.

Hányszor lehet ingyenesen meghosszabbítani a hirdetésem?

Korlátlan alkalommal van lehetőség a meghosszabbításra. Rendszerünk automatikusan e-mailt küld a lejáratról, az Ingatlanok.hu oldalon belépés után meghosszabbíthatja lejárt hirdetését.

Ha lejárt a képes hirdetésem, újra fel kell töltenem majd őket?

Amennyiben ismételten előfizet a képes hirdetési lehetőségre, a képeket rendszerünk automatikusan reaktiválja hirdetéséhez, azokat nem szükséges újra feltöltenie. Az előfizetés lejárata után hirdetése képek nélkül továbbra is látható az Ingatlanok.hu oldalon.

Meddig láthatók az oldalon a hirdetések?

Előfizetőink számára 3 hónapig biztosítjuk a hirdetések megjelenését, az ingyenes hirdetések 1 hónapig láthatóak. A lejárt hirdetéseket az Ingatlanok.hu oldalon belépve bármikor meghosszabbíthatja.

Milyen fizetési módok vannak az oldalon?

Több fizetési módot is biztosítunk, a lehető legkényelmesebb használat érdekében. Oldalunkon lehetőség van online bankkártyás fizetésre, illetve átutalással is rendezheti a díjat.

Mi a különbség a foglaló, az előleg és a letét között?

A foglaló egy bizonyos összeg - általában a vételár 10%-a -, melyet a leendő vevő annak érdekében fizet ki, hogy ezzel lefoglalja az adott ingatlant, vagyis így azt az eladó ne adja el másnak. Ez az összeg beleszámít a vételárba, és amennyiben a vevő visszalép az adásvételtől, ez az összeg nem jár vissza. Abban az esetben, ha az eladó miatt hiúsul meg az üzlet, a foglaló kétszeresét kell visszafizetnie. 

Ezzel szemben az előleg minden esetben visszajár, ha meghiúsul az adásvétel, függetlenül attól, hogy melyik fél tehető felelőssé. Végezetül létezik még a letét, míg a foglaló és/vagy az előleg elég gyakori az adásvételek során, addig a letétre csak bizonyos esetekben van szükség, és az előbbiekkel ellentétben a letét akár a vételár teljes összege is lehet. A letétre akkor lehet szükség, ha a ház megvásárlásának van valamilyen feltétele, például a jelzálogjog törlése.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a CSOK igényléshez?

A CSOK-ot első sorban magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok igényelhetik, emellett az illetőknek nem lehet köztartozásuk, valamint egy vagy két gyermek esetén 180 nap, míg három gyerek esetén 2 éves TB-jogviszonyra is szükség van. 

További feltétel, hogy az előre vállalt gyermekek esetén legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Mekkora a CSOK összege?

Használt lakás vagy családi ház esetén a támogatás összege:

 • 1 gyerek esetén: 600.000 forint 
 • 2 gyerek esetén: 1.430.000 forint 
 • 3 gyerek esetén: 2.200.000 forint
 • 4 vagy több gyerek esetén: 2.750.000 forint 

Új lakás vásárlás vagy építés esetén a támogatás összege:

 • 1 gyerek esetén: 600.000 forint
 • 2 gyerek esetén: 2.600.000 forint 
 • 3 vagy több gyerek esetén: 10.000.000 forint

A kedvezményesen igényelhető hitel összege használt lakás vagy családi ház vásárlás esetén:

 • 1 gyerek esetén: nincs rá lehetőség
 • 2 gyerek esetén: 10.000.000 forint
 • 3 vagy több gyerek esetén: 15.000.000 forint

A kedvezményesen igényelhető hitel összege új lakás vásárlás vagy építés esetén:

 • 1 gyerek esetén: nincs rá lehetőség
 • 2 gyerek esetén: 10.000.000 forint
 • 3 vagy több gyerek esetén: 15.000.000 forint

Miben más a falusi CSOK, mint a hagyományos CSOK?

A Falusi CSOK a “hagyományos” CSOK alternatívája, melyet kizárólag a preferált kis településeken lehet igénybe venni. 

Az eredeti CSOK-kal ellentétben ez az összeg nem fordítható teljes egészében ingatlan vásárlásra, a támogatás minimum 50%-át ugyanis korszerűsítésre kell felhasználni.

A vissza nem térítendő támogatás összege:

 • 1 gyerek esetén: 600.000 forint
 • 2 gyerek esetén: 2.600.000 forint
 • 3 vagy több gyerek esetén: 10.000.000 forint 

Milyen feltételeknek kell megfelelnünk a párommal, hogy igényelhessük a babaváró hitelt?

A babaváró hitel igényléséhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

 • az igénylő feleknek házastársaknak kell lenniük
 • a feleség 18 és 40 év közötti (41. életévét be nem töltött)
 • mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel
 • legalább az egyik fél rendelkezik minimum 3 éves TB-jogviszonnyal
 • nincs tartozásuk a NAV felé, valamint nem szerepelnek aktív, negatív KHR-listán.

Ezek mellett azonban az adott bank további feltételeket is előírhat. A babaváró hitel ugyanis egy 0%-os kamattal rendelkező banki hitel, melynek bizonyos részét az állam átvállalja a megszületett gyermekek után. 

Mekkora összegre számíthatok a babaváró hitel igénylése során?

A babaváró hitel maximális összege kamatmentes 10 millió forint, amennyiben legalább egy gyermekünk születik. A második gyermek megszületése után azonban az állam átvállalja a fennmaradó összeg 30%-át, három vagy több gyermek születése esetén pedig a teljes fennmaradó összeget. 

Hogyan működik az úgynevezett jelzáloghitel elengedés?

A jelzáloghitel elengedés keretében az állam átvállalja a jelzáloghitelünk egy részét, 2 gyerek megszületése esetén 1 millió forintot, a harmadik gyerek megszületése esetén pedig további 4 millió forintot.

Mely esetekben igényelhető az ÁFA visszatérítési támogatás?

A támogatás lényegében három esetben igényelhető, az első az új, nem generál kivitelezéssel megvalósuló családi ház építés. 

A másik eset az új építésű családi ház vásárlása vagy a generálkivitelezéssel megvalósuló lakásépítés. 

Végezetül a harmadik lehetőség az ÁFA visszatérítési támogatás igénybevételére, ha a falusi CSOK igénybe vételével valamely preferált kistelepülésen bővíti vagy korszerűsíti otthonát. 

Mindhárom lehetőséggel 2022. december 31-ig lehet élni, és ÁFA-kulcstól függetlenül maximum 5 millió forint igényelhető vissza. 

Kik igényelhetik az Otthonfelújítási támogatást?

A támogatást azon magyar állampolgárok igényelhetik, akik nem rendelkeznek a NAV felé köztartozással és legalább egy gyermeket nevelnek.

Az igénylés szempontjából gyermeknek számít 

 • a 12. hetet betöltött magzat, 
 • vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek 25 éves koráig (megváltozott munkaképességű személy esetén 25 éves kor felett is)
 • kiskorú rokon, amennyiben annak az igénylő a hivatalos gyámja. 

Emellett az igénylő felek legalább egyikének rendelkeznie kell legalább egy éves TB-jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 napos megszakítás lehet.

Mely ingatlanok esetén vehető igénybe az Otthon felújítási támogatás?

Az Otthonfelújítási támogatást kizárólag arra az ingatlanra lehet igénybe venni, melyben az igényléskor figyelembe vett gyermeket nevelik. 

A gyermeknek - vagy gyermekeknek - és legalább az egyik szülőnek minimum egy éve az adott ingatlanban kell élnie, ezalól két esetben van kivétel:

 • ha a gyermek még magzat, vagy 1 évnél fiatalabb,
 • vagy ha ingatlant egy éven belül vásárolták. 

Emellett az igénylőknek a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

Elvált szülők is igényelhetik az Otthonfelújítási támogatást?

Igen, abban az esetben azonban, ha a szülők lakóhelye nem azonos, két megoldás lehetséges. 

Amennyiben a közös gyermekek kizárólag az egyik szülő lakhelyén élnek, abban az esetben kizárólag ez a szülő veheti igénybe a támogatást. 

Abban az esetben azonban, ha mindkettejük lakhelyén él legalább egy közös gyerek, mindketten igénybe vehetik a támogatást, ekkor azonban mindketten csupán a teljes összeg maximum 50-50%-át.