Harc a penész ellen - Penész a lakásban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mit tegyünk, hogy ne terjedjen el a lakásban a penész?

A penész az egyik legnehezebben kezelhető probléma ami egy házban, lakásban előfordulhat.

Hol jelenik meg a penész?

Nem feltétlen vesszük észre a penészesedést, mivel gyakran alakul ki fedett helyeken (pl. bútor mögött), illetve eldugott sarkokban - ilyenkor általában csak a légúti, allergiás tünetek utalnak arra, hogy penész foltok vannak valahol a lakásunkban.

Bár esztétikai szempontból katasztrófa, ha jól látható helyen üti fel a fejét a penész, de ebben az esetben legalább esélyünk van gyorsan harcba szállni vele, és megfékezni a terjedését.

Miért jelenik meg a penész?

A penész valójában különböző gombafajok összefoglaló köznapi neve. A leggyakoribb beltérben elforduló penészfajták az alábbiak: Alternaria, Aspergillus, Cladosportium és Penicillum.

A penészgomba nedves, magas páratartalmú, hűvös helyeken érzi magát a legjobban - nem csoda, ha a téli hónapokban sok otthonban megjelenik, hiszen ritkábban szellőztetünk.

Márpedig ha nincs szárítógépünk, kénytelenek vagyunk a szobában teregetni. Egy adag mosott ruha száradása során viszont a szoba levegőjének páratartalma akár 30%-kal is megnőhet, így a rendkívül ellenálló gombaspóráknak végre ideális lesz a környezet.

Mivel a penész szinte minden felületen képes megtelepedni - még a műanyagon is - így nem kell meglepődnünk, hogy bárhol találkozhatunk vele a lakókörnyezetünkben.

Csak a régi épületek tulajdonosait sújtja a penész átka?

A penészedésre sokan még mindig úgy gondolnak, mint a régi építésű, felújításra szoruló házakban, pincékben jelentkező problémára. A penész azonban bárhol megjelenhet, ahol ideálisak a feltételek.

Mindegy, hogy régi vagy újépítésű az épület - ha valahol hőhíd keletkezik, illetve vizesedik a fal, a penész folt a falon garantáltan megjelenik.

De tipikus hiba, ha egy házat túl gyorsan fejeznek be, és nem hagyják megszáradni a kötőanyagokat, a festéket, stb. Ekkor is bennreked a belső térben a pára, és szintén megjelennek a penész foltok a falakon.

A penészgomba allergia tünetei

A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) álláspontja az, hogy a penészes környezet számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, mely különösen a légzőszervi panaszoktól szenvedőknek lehet veszélyes - leginkább az asztmások veszélyeztetettek.

A penész toxinok könnyen allerigás reakciókat válthatnak ki azoknál is, akik egyébként nem szenvednek más allergiában.

Tipikus tünetek: az orrfolyás és orrdugulás, az orr- és torokviszketés, tüsszögés, fokozott könnyezés. Akik fokozottan érzékenyek - például a légzőszervi betegségtől szenvedők, vagy akiknek az immunrendszere jelentős mértében le van gyengülve - , és sokáig tartózkodnak penészes környezetben, azoknak súlyosbodhat az állapotuk. 

Sajnos, mivel sokszor nem könnyen észrevehető helyen jelenik meg a penész, gyakran - tévesen - a téli időszakban jelentkező panaszokról azt hiszik, hogy csupán egy megfázás tünetei. Megfelelő kezelés hiányában akár idült arcüreggyulladás is kialakulhat.

A penész kialakulásának megelőzése

A legfontosabb, hogy lecsökkentsük az adott helyiség páratartalmát. Ezt ellenőrizni egy pár ezer forintos páratartalom mérővel a legegyszerűbb. De ha valaki nem akar egy ilyen műszerre költeni, rendszeresen ellenőrizheti az ablakok környékét is. Mivel az üveg a kinti hideg miatt hűvösebb, mint a helyiség többi része, a felesleges pára kicsapódik a felületén. Ha intenzív a pára lecsapódása (azaz csurog a víz), jó eséllyel számíthatunk a penész megjelenésére.

Ha csőtörés, vagy beázás miatt víz szivárgott a falakba, igyekezzünk minél hamarabb megoldani az alapproblémát, és azt követően teljesen kiszárítani a helyiséget minél hamarabb.

A legegyszerűbb megelőzési mód, ha legalább napi háromszor alaposan szellőztetünk. Azonban ha ez nem megoldható, illetve nem szeretnénk a felfűtött, meleg levegőt kiengedni télen, érdemes modern szellőztető berendezéseket beszereltetnünk.

A drágább, igényesebb szellőztető berendezéseknek alacsony a fogyasztása, nem hangosak, és hatékonyan gondoskodnak a lakótér légcseréjéről plusz szellőztetés nélkül is, így megakadályozzák, hogy a penész terjedéséhez szükséges pára felhalmozódjon a lakókörnyezetünkben.

Szeretne egy modern, penészmentes lakásban élni? Akkor Önnek is érdemes belevágnia az ingatlan vásárlásba: vegye igénybe a nagyon kedvező Zöld Hitel kölcsönt, és a 0%-os CSOK-ot, hogy minél kevesebb befektetéssel minél jobb, penész foltok nélküli ingatlanhoz jusson!