3 + 1 tipp a költözés megkönnyítéséhez

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Költözködés és dobozolás okosan.

Ugye milyen bosszantó, mikor költözés után fogalma sincs az embernek, hova tette a telefontöltőt vagy az alsóneműt? Pedig néhány alapszabály betartásával könnyen úrrá lehet lenni a káoszon.

1, ITT AZ IDŐ A LOMTALANÍTÁSHOZ!
Rengeteg fölösleges munkát meg lehet spórolni, ha még a dobozolás előtt kiszanáljuk a dolgainkat. A folyamatot érdemes akár hetekkel költözés előtt elkezdeni, mert a “filléres emlékek” átnézése nem kevés időt és lelki terhet ró a költözőre a millió kedves emlék felidézése miatt. Érdemes bátran kidobni minden olyan használati tárgyat, amiből több is van, ill. ruhát, ami az elmúlt évben egyszer sem került elő. A dísztárgyak és mütyürök egy részétől is megszabadulhatunk. Számtalan tanulmány és beszámoló támasztja alá a tényt, hogy ezek bizony idővel újra elszaporodnak, ill. minden űr egy idő után újfent betöltődik.

2, DOBOZOK, CSOMAGOLÓANYAGOK BESZERZÉSE
A dobozok közül azok a jók, amiket két kézzel kényelmesen meg lehet ragadni.

Költözés és dobozolás

Nyerő a klasszikus banánosdoboz - csak a közepén található lyukat kell valahogy megszüntetni. Széles ragasztószalaggal érdemes a könyvesdobozokat megerősíteni, hogy véletlenül se nyíljanak szét sehol. Szükség lesz még erős, nagy méretű szemeteszsákokra a ruhákhoz, ágyneműkhöz és sztreccsfóliára a bútorokhoz.

3, CSOMAGOLÁSI SORREND
Nagyobb mennyiségű holmi összepakolása több időt igényel. Ilyenkor jó taktika lehet, ha elsőként azokat a tételeket dobozoljuk be - szobáról szobára járva -, amik a legritkábban kellenek (szezonon kívüli ruházat, papírok, könyvek, dísztárgyak, stb.), majd haladunk azok felé, amikre gyakrabban lehet szükség (lekvárok, konyhafelszerelés, stb.), míg végül a napi használatúakkal fejezzük be. Kisebb mennyiségű pakolnivaló esetén, ill. ha egy nap alatt végezni lehet a dobozolással, az is működhet, ha tárolóhely alapján haladunk: előszobaszekrény, gyerekszobaszekrény, íróasztal, nappali könyvespolc, stb. Így biztosan lehet majd tudni, mi honnan származik, ill. hova kell visszatenni.

+1, ÍRJUK RÁ A DOBOZRA, MI VAN BENNE!
Öngyilkosság nem ráírni a dobozokra, hogy mik kerültek bele; persze nem tételesen, de legalább címszavakban.

Költözködni okosan is lehet

Az igazán profik számozzák a dobozokat és külön füzetbe vagy excel táblázatba vezetik fel a tartalmukat. Ezután a minimális adminisztráció után könnyedén meg lehet bármit találni és nem fog teljesen eluralkodni a káosz a beköltözés utáni időszakban.

Természetesen lehet ennél könnyebb utat is választani, ha valaki költöztető cég szolgálatatásait veszi igénybe. Az igazán profi költöztetők nem csak, hogy összepakolják a berendezési tárgyakat, de az előzetesen készített fényképek alapján, ahogy találták, ugyanúgy ki is pakolják azokat az új helyen - egy minimum hatszámjegyű összegért cserébe...


<< Előző

5 otthonteremtési tanács beköltözéshez

Következő >>

Anyósok számára itt nincs hely!