5 otthonteremtési tanács beköltözéshez

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Avagy, hogyan lesz ez így jó nekünk?

Nagyon fájdalmas lehet, mikor beköltözéskor derül ki, hogy nincs elég elektromos csatlakozó a konyhában vagy nem fér be a nappaliba a szekrénysor és az ülőgarnitúra vagy szimplán nem illik bele az új környezetbe. Érdemes kicsit előre gondolkodni, hogy ne érjen később kellemetlen meglepetés, hiszen nincs annál bosszantóbb mint amikor végre minden a helyére kerül és akkor derül ki, hogy mégiscsak újabb falvésésre van szükség.

Miket kell végiggondolni, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések?

1, Milyen kiadásokkal kell számolni?

Nem elég, hogy a vevő éppen ki tudja fizetni az ingatlant, gondolni kell az esetleges átalakítások (válaszfalazás, fűtéskorszerűsítés, stb.), felújítások (nyílászárócsere, vezeték-újrahúzás, festés, burkolás, stb.) költségeire is, és akkor még nem beszéltünk a nem várt kiadásokról, amik még egy új lakásban is előfordulhatnak. Feltétlenül maradjon pénzügyi fedezet ezekre.

2, Beférnek a meglevő bútorok az új helyiségekbe?

Kisebb helyiségek zsúfoltakká válhatnak, ha túl sok bútor kerül bele, nagyobb terekben több, különböző funkcióval bíró tér is kialakítható. Sokat segít a tervezésben a kockás papír, amire méretarányosan helyezhetők el a berendezési tárgyak vagy IT-guruknak itt egy ingyenesen letölthető lakberendező program.

3, Beleillenek az új környezetbe?

Jó tudni, hogy a sötét árnyalatok (bordó falszín vagy fekete ülőgarnitúra) szűkítik a teret, míg a fehér vagy a pasztell-világos színek tágítják azt. Ma nagy divat a padlótól a plafonig mindent elborító fehérség, amit egy-egy színes kiegészítő bont csak meg. Ez utóbbiak viszont kiemelt figyelmet irányítanak magukra.

Minimál design otthon fehérben


4, Hol lesznek a közlekedési útvonalak?

Tönkreteheti egy lakás kényelmét és kellemes használhatóságát, ha kerülgetni kell a bútorokat benne. Az ajtók közötti legrövidebb útba ne helyezzünk semmit, amibe pl. sötétben belebotolhatunk. Jó tudni, hogy egy átlagembernek 60cm széles közlekedőútra van szüksége, ill. legalább 90cm szélességet igényel, ha szembe is jön valaki.

5, Az elektromos hálózat rendben van?

Főleg régebbi lakásoknál okozhat problémát a gyenge hálózati terhelhetőség, ill. a kevés számú csatlakozóaljzat. Ha papíron elhelyeztük a bútorokat, akkor számba lehet venni a világítást is. A mennyezeti fényforrás egy általános megvilágítást biztosít. Ezen felül szükség lehet néhány szórt fényt kibocsátóra is, ami pl. egy-egy kép vagy a szekrénysor kiemeléséhez, ill. hangulat-világításként szolgálhat. Ezen felül helyi megvilágításokra is szükség lesz, amik pl. a számítógépes dolgozósarokhoz vagy a fotelhez adnak éles fényt.

Zárásként következzék egy nagy igazság: az életben vannak kellemes és kellemetlen gondok. Nos, fentiek alapvetően a kellemes gondok kategórájába tartoznak...


<< Előző

Ártárgyalási trükkök és buktatók

Következő >>

3 + 1 tipp a költözés megkönnyítéséhez