Árrali vár a napelemes házakra?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy - a múlt heti bejelentést követően - azt gondoljuk, egy napelemmel felszerelt ház többet ér a piacon. De tényleg így van-e?

Nem minden esetben srófolja fel az árat a napelem

Bár elvileg minden felújítási munkálat jelentősen növelheti az ingatlanunk értékét, nem feltétlen esik ugyanabba az árkategóriába a vevő számára, mint ahogy mi azt gondolnánk.

Ilyen értéknövelő beruházás tipikusan a napelem is, ami nem egységes megítélés alá tartozik. Mert hiába faraghatjuk le vele jelentősen a rezsiköltségeket, ha egyszer a vevőnek más konecpció él a fejében. Ráadásul

korántsem mindegy, mikor, és milyen napelem panel, illetve inverter lett telepítve.

 Az sem mellékes szempont, hogy mennyire lett felfejlesztve a ház saját villanyhálózata. Hiába van ugyanis nagyszerű napelem rendszer a házunk tetején, ha maga a villanyhálózat nem képes hatékonyan vezetni a megtermelt áramot.

Október 13. változtathat a piaci megítélésen

Az OTP Ingatlanpont szerint a nemrég bejelentett napelem telepítési korlátozások átformálhatják a vevők szemléletét.

Valószínűsíthetően meg fog nőni a kereslet azon házak iránt, amik már működő napelemmel bírnak.

Természetesen csak részletes kalkulációk után, teljesen egyedi módon lehet majd csak beárazni az egyes házak esetén az adott napelemes rendszer értékét, de - a korlátozásnak hála - akár a valós piaci értékénél többet is nyomhat a latban a már meglévő napelem rendszer.

További plusz pont az akksi és a bővíthetőség

Feltétlen előnynek számít egy vevő számára, ha a saját igényei szerint bővíthető a kinézett ház napelemes rendszere, és nem feltétlen kell fázisbővítéssel és invertercserével kezdenie a beköltözést. További előny, ha akkumulátor is tartozik a napelem rendszerhez, hiszen ez bizonyos függetlenséget jelent az adott háztartás számára, illetve biztonsági hálót egy esetleges áramkimaradás esetére.

Ha pedig kifejezetten a napelem által megtermelt energia felhasználására van kiépítve a fűtési rendszer, illetve a klíma is, akkor már igazán hátradőlhet az eladó, hiszen remek alkupozícióból indul. (Más kérdés, hogy ki az, aki manapság meg akar válni egy minden szempontból tökéletes állapotban lévő ingatlantól...)

Árralira számítanak a napelemes házaknál

A Duna House szakértője egyetért kollégájával; szerinte is azok az ingatlanok fognak jóval többet érni a vevők szemében, amik már megkapták a napelemekre a engedélyt, illetve már működőképes is a napelemes rendszer.

Az Otthon Centrum szakértője szerint még mindig kevés napelem rendszerrel bíró ingatlan van hazánkban, és ha ezek kerülnek eladósorba, már be van építve a fejlesztés ára a meghirdetett összegbe - eddig is az átlagár felett keltek el. Azonban az árnövekedés ezeknél az ingatlanoknál akár nagyarányú is lehet, ha szignifikánsan megnövekszik a kereslet irántuk.

Forrás: penzcentrum.hu

Napelemek és inverterek hazai raktárról (x) »