Lesz kiút a kispénzűeknek is

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elvileg csökkennie kellene a lakásáraknak, de gyakorlatilag a kispénzűeknek nem lesz sok más választása, mint egy régi-új fejlesztést követni.

A megszorításoknak van jó oldala is

Az Európai Központi Bank megszorításai nyomán már eleve számítani lehet arra, hogy az Európai Unióban csökkenjenek a lakásárak - két éven belül 9%-kal. Igaz, ezt a tendenciát erősen befolyásolhatja a tágas otthonok utáni vágy, ami mérsékelheti a megszorítások pozitív hatását. Tény, hogy a kispénzű vásárlóknak még így sem lesz egyszerű dolga ingatlanvásárláskor, ha a mostanság hagyományosnak tekintett alapanyagokból épült ingatlanok árait vesszük alapul.

Azonban kialakulóban van egy új építkezési ág, ami sokaknak jelethet majd megoldást, mivel nem csak kitűnő energetikai tulajdonságokkal bíró, de gyorsan felépíthető házakat is biztosíthat nem is olyan soká.

Magyar-olasz fejlesztés

Sokszor lesajnálták már a vályogot, mint építőanyagot, de ha jobban górcső alá vesszük a vályogból épült házak tulajdonságait, könnyen rájöhetünk, hogy - azon kívül, hogy az árvíznek nem áll ellen olyan nagy mértékben, mint a tisztán tégla, beton, stb. alapanyagú épületek - sok tekintetben lekörözik modern társaikat.

Régen kemény fizikai munka volt a vályogtégla készítése, és az iparosodás szép lassan kiszorította a vályogtéglát a piacról, annak ellenére, hogy kitűnő hőszigetelő tulajdonságokkal bír, ráadásul könnyen javítható alapanyag. Óriási előnye, hogy nem kell messziről szállítani, emiatt sokkal olcsóbb, mint a többi építőanyag. Kisebb vályogépítményt (konkrétan tyúkólat) már nyomtattak is a szakemberek 3D-nyomtatóval, de egy új fejlesztésnek köszönhetően olyan falelemek kerülnek gyártásra vályogból, amik statikailag megfelelően stabilak, könnyen szállíthatóak, és az anyag és forma kombinációjának köszönhetően rendkívül gazdaságos építkezést és épületfenntartást tesznek lehetővé még azok számára is, akiket nem vet fel a pénz. Azaz, akár az ifjú házasoknak is lehet majd tágas, kényelmes, korszerű háza pár éven belül.

Bihari Ádám építész a vályogházak építésére és felújítására szakosodott - véleménye szerint hozzáértéssel a száz évesnél régebbi vályogházakat is megéri korszerűsíteni

A 3D-nyomtatással készült vályogépületek fejlesztőivel készült interjút itt nézheti meg:

Forrás: Bloomberg, hvg.hu