Így kaphatunk gyorsabban jegyzői igazolást

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jegyzői hivataloknak még nincs kidolgozott ügymenetük a többgenerációs házak igazolásának kiadására, ezért érdemes felkészültnek lenni.

Csak jegyzői igazolás kell az olcsóbb gázhoz

Az új rendelet szerint a többgenerációs házak is jogosultak lehetnek a kedvezőbb gázárra - ehhez elvileg elég egy egyszerű jegyzői igazolás.

Azonban ez az igazolás nem is olyan könnyen szerezhető be, mint hinnénk, mert a hirtelen jött jogszabályi változás miatt nem alakult ki még az ügymenet, és a jegyzői hivatalok dolgozóinak még a legegyértelműbb esetben is egy órás munka egy igazolás kiállítása. Amennyiben egy kicsit is kérdéses az ügy, és terepszemlét kell tartani, két hivatali dolgozónak is meg kell látogatnia az adott ingatlant - ezzel a procedúrával pedig akár 8 órássá is nyúlhat az ügyintézés, ami miatt a 8 napos határidő nem feltétlen tartható a hivatalok számára, főleg, ha a többi munkájukkal is haladni akarnak.

Egyszerű a helyzet, ha...

Akkor egyszerű a jegyzői döntés meghozása, ha:

  • az adott többgenerációs ingatlan eleve megosztott tulajdonban van, használati megosztásban
  • igazolhatóan mindegyik lakrészben van konyha, fürdőszoba

Hogyan gyorsítható meg az eljárás?

Egyszerűbbé tehetjük a jegyzői hivatal dolgozóinak munkáját, ha például a kérelemhez vázlatrajzot csatolunk az ingatlanról, mert akkor már nem kell megkeresniük sem az ingatlan alaprajzát, sem a használatbavételi engedélyt, így időt spórolunk nekik, és egyúttal magunknak is.

Forrás: penzcentrum.hu