Nem a családi házak a legdrágábbak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A vidéki városokban a téglalakások négyzetméterára messze veri nem csak a panelok, de a családi házak árait is az Otthon Centrum felmérése szerint.

Szegény embert még a panel is húzza...

A panellakásoknál 22-35%-os árbéli növekedést tapasztaltak az Otthon Centrum munkatársai, míg a téglaépületeknél átlagosan 28%-ot. Meglepetés, de a családi házak ára átlagosan "csak" 15%-kal nőtt az elmúlt egy év alatt.

Nagyon drágák a téglalakások

A téglalakások ára csak Érden és Sopronban nem nőtt 10% feletti ütemben, a többi megyei jogú városban viszont bőven megvolt a 15-25%-os árnövekedés.

Ingatlanárak és éves növekedés mértéke  2022 I. félév (ezer Ft/nm)

galeria

A házaknál fordult a kocka

Míg pár éve mindenki nagyobb otthonra vágyott, most - többek közt a rezsi miatt is - egyre többen hanyagolják a magas fenntartási költségekkel bíró házakat. Így nem véletlen, hogy a házaknak nőtt a legkisebb mértékben a m2-ára az elmúlt évben.

Hol éri meg vásárolni?

Alapvetően azok a vidéki megyei jogú városok, amik közelebb helyezkednek el a fővároshoz, árszínvonalban vetekednek Pest külső kerületeivel, míg azok, amelyek távolabb vannak (pl. Hódmezővásárhely vagy Szekszárd), alig magasabb, mint 200 ezer Ft-os m2-árral számolnak. Tehát, ha valaki olcsóbban szeretne ingatlant vásárolni, érdemes a kisebb megyei jogú városokban körülnéznie.

Forrás: penzcentrum.hu