Így mindenkinek lehet majd háza

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lehet, hogy a már nem is olyan távoli jövőben minden házat 3D nyomtatással fognak "felépíteni", pár nap leforgása alatt? Még simán megérhetjük.

A sokoldalú beton

Nemrég egy 94 m2-es házat csupán 30 óra alatt készítettek el 3D nyomtató segítségével, betonból. Míg a fenntarthatóság felé hajlók inkább a fából készült, előregyártott elemekkel kísérleteznek, addig az igazi technokraták a 3D nyomtatás és a beton kombinációját részesítik előnyben. Így tett az Evocons is - az ő nevükhöz fűződik a Kanári-szigeteken felállított, betonból nyomtatott ház, mely a világon elsőként kapott meg minden hivatalos engedélyt.

Mi a különleges a 3D házakban?

Az Evocons által fejlesztett betonból akár 40 méter magas építmény is létrehozható 3D nyomtatással. Ami viszont igazán lenyűgöző a 3D nyomtatás technológiájában, hogy nem csak a falak készülhetnek el vele, de akár a burkolatok is. Így gyakorlatilag egyetlen munkafázisba tömöríthető a teljes építkezés, ami rengeteg időt, energiát és pénzt spórol az építtető számára. Nagyjából 3 hét utómunkálat szükséges csak ahhoz, hogy valóban komfortos otthonná váljon az így létrehozott ház.

Forrás: theguardian.com