Így hűtse le a házát nyáron

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenki tökéletes házra vágyik. De mit tegyünk, ha az álomotthonról kiderül, hogy mégis vannak hibái?

Van, amire nem lehet felkészülni

Amikor az ember építkezik vagy felújít, általában arra koncentrál, hogy a lehető legszebb, legkényelmesebb legyen az otthona. Rendszerint csak beköltözés után derülnek ki a ház kisebb-nagyobb hibái: a konnektorok nem jó helyen vannak, a gondosan lerakott díszkövezet a ház felé vezeti az esővizet, vagy a nyári napsütés katlanná változtatja a lakóteret.

A fenti problémák megoldása mindegyik esetben sokba kerül, és ráadásul elég nagy felfordulással jár. Arról nem is beszélve, hogy nem csak az építőanyagra kell sokat várni, de jó szakembert is nehéz szerezni - azaz a megszervezése sem könnyű egy javításnak.

Ilyen esetben két dolgot tehet a boldog háztulajdonos...

Vár a mesterre, vagy saját kezébe veszi az irányítást

Hátulütője a szakemberre várakozásnak

Ki tudja, mennyi ideig kell még elviselni a kényelmetlenségeket. És ha nem igényes a saját munkájára a szakember, lehet, hogy ugyanott leszünk, ahol előtte voltunk, csak sokkal kevesebb pénzzel.

Előnyei a szakemberre várakozásnak

Mindenki tudja, hogy az, akinek van gyakorlata egy munkafolyamatban, az jóval gyorsabban végezhet egy adott munkával. A végeredmény már csak a szakember igényességétől függ.

Hátulütője az otthoni barkácsnak

Mivel jó eséllyel még ismeretlen területre merészkedünk, így kétséges az eredmény. Nincs is annál rosszabb, mint amikor rengeteg időt, energiát és pénzt ölünk egy prodzsektbe, és a végén újra csak ott lyukadunk ki, hogy várjuk a mestert, mert valami félrecsúszott…

Előnye a házi barkácsnak

Azon túl, hogy fejlődik a személyiségünk (hiszen kilépünk a komfortzónánkból), egy csomó pénzt is spórolhatunk azzal, ha a “Magad, uram, ha szolgád nincs.” elvet követjük.

Szerencsére az interneten már szinte minden információ elérhető, így kellő szorgalommal mindent megtudhatunk az adott problémáról (valószínűleg nem mi vagyunk az elsők, akik belefutottunk).

Tény, a villanyszerelés rejthet magában némi veszélyt, de ha mindig gondosan járunk el, kiderül, hogy nem is olyan komplikált egy új konnektor kialakítása (legfeljebb falon kívüli típust rakunk fel…). A térkő bontása is macerás, de nem megoldhatatlan feladat. Viszont a nyári hőség már fogósabb kérdés.

Mit tehetünk a házba beszoruló meleg ellen?

Bár szélsőséges esetben egy kényelmes kádban vagy jakuzziban akár az egész nyarat kibekkelhetjük, azért aludni mégiscsak a szárazon kellene, és ha egy mód van rá, hűvösben.

A ventilátor ugyan enyhülést hozhat rövidtávon, de sokáig használva nagy eséllyel idéz elő a direkt léghuzat felső légúti megbetegedést.

Ha éppen nincs bő egy millió forintunk és erős idegzetünk a split klíma szerelés és az azzal járó rombolás kifizetésére, vagy csak egyszerűen nincs megfelelő hely a falakon, nem sok választási lehetőségünk marad.

A légkondi csak akkor marad opció, ha a mobil klímák közül válogatunk.

A mobil klíma dilemma

Ha a neten végigböngésszük a mobil klíma vélemények sokaságát, sok nem túl hízelgővel is találozhatunk.

Van, aki a padlóra kicsurgó kondenzvíz miatt panaszkodik. Más azt nehezményezi, hogy csak 1-2 évet bírnak a mobil légkondik, mert nem pótolható a hűtőközegként szolgáló gáz a berendezésben.

Olyan is akad, aki a mobil klíma kivezetés, vagy a zaj miatt akad ki.

De van az a pont, amikor az ember már nem bírja tovább… és akkor ráveti magát a netre, s láss csodát, talál olyan mobil klímát, ami elpárologtatja a kondenzvizet, pótolható a hűtőközeg, ráadásul ki lehet rakni másik helyiségbe, vagy akár kültérre is, hogy ott zajongjon, és a hálóba csak a hűvös jusson.

Ami biztos

A klíma szerelés árak nem fognak csökkenni, mint ahogy a klíma tisztítás árak sem. Egy minőségi, többcsöves mobil légkondival nem csak megúszhatjuk ezeket, de még a mobilitás kényelmét is megkapjuk: gyakorlatilag bárhová magunkkal vihetjük.

Talán a mobil légkondi használatával lehet a legkönnyebben megoldani, hogy ne süljünk meg nyáron. De persze, ha tehetjük, csobbanjunk egyet!