Nem irtja? Megjárhatja!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tavaly is sokan megfizettek a felelőtlenségük miatt - a Nébih lecsapott rájuk, amiért szabadon hagyták szaporodni a parlagfüvet.

Amiért büntet a Nébih

A jogszabály szerint bírságolható az, aki a tulajdonában lévő területen hagyja elszaporodni, és közel virágzó állapotba kerülni a parlagfüvet. Azaz, virágbimbó nélküli parlagfű tengerért még nem jár a büntetés - de nem éri meg lazáskodni, mivel a parlagfű borzasztó gyorsan nő.

Mekkora lehet a bírság? 

Csak 2021-ben 108 millió Ft-nyi pénzbírsággal büntette azokat a Nébih, akik hagyták a területükön elszaporodni és bimbós állapotba jutni a parlagfüvet.

15 ezer Ft a kiszabható pénzbírság alsó határa, a felső határa pedig 5 millió Ft. Utóbbit tavaly senki sem érte el; "csak" egymillió Ft volt a legmagasabb bírság.

Egyre többen tartják be a jogszabályt

Bár a tavaly kirótt növényvédelmi bírság mértéke nem csekély, a két-három évvel ezelőttihez képest már jóval kevesebb: tavalyelőtt még 136 millió Ft volt a bírságok összege - azaz 21%-kal csökkent a szabálytalankodókra kirótt büntetés.

Mitől függ a pénzbírság mértéke?

A kiszabható növényvédelmi bírság mértéke függ attól, hogy mekkora az adott terület, illetve milyen mértékben fedett parlagfűvel.

Van félnivalója a magánházak tulajdonosainak is

2021-ben belterületen másfél, 2020-ban 8,5 millió Ft-ra rúgott a belterületen kiszabott növényvédelmi bírság.

Forrás: vg.hu