Hogyan érhet akár 20-50%-kal többet a háza?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akkor, ha kevesebb a rezsi. Már pár millió forintos befektetéssel elérhető, hogy jelentősen csökkenjen az energiafelhasználás, szóval megéri vele foglalkozni.

Nagyértékű ingatlanra vágyik?

A legegyszerűbb, ha a sajátjába fektet be. Bár egy családi ház sosincs kész, az energetikára érdemes kiemelten figyelni, hiszen egyrészt akár 20-50%-kal is növelheti egy ilyen beruházás az ingatlan értékét, másrészt a rezsiköltség csökkentésével több pénz marad az esztétikai felújításokra és egyéb fejlesztésekre is.

Ha el akarja adni a házát

Akkor is érdemes az energetikai korszerűsítésre áldoznia, ha pénzzé akarja tenni az ingatlanát - meg fog lepődni, mennyivel többet kérhet majd a vevőtől!

Mivel sokáig kell várni egy-egy mesterre, így minden friss ingatlan tulajdonos vágyálma egy olyan ház, ami nemrég felújított, és nem kell a beköltözés után akár évekkel később is komoly problémákkal küszködnie.

Amit eddig is sejtettünk

A Magyar Energiahatékonysági Intézet kimutatása szerint a BB energetikai besorolású épületek nagyjából másfélszer annyit érnek, mint a JJ besorolású társaik (az AA++ a legjobb, a JJ a legrosszabb kategória). De még egy átlagos családi ház esetében is abszolút megéri egy energetikai beruházás, hiszen a ház eladási ára nagyjából 20%-kal fog megnőni annak ellenére, hogy csak pár milliót költünk rá pluszban. 

Öngerjesztő folyamat

A statisztika szerint minél drágábbak egy környék ingatlanjai, annál jobban megéri energiahatékonysági beruházással élni, ha az értéknövelés a cél.

Sajnos viszont egy olyan környezetben már hírül sem térül meg olyan jól a befektetés, ahol eleve alacsonyabbak az ingatlanárak. Ez sajnos szimpla matek, ami még a legelkötelezettebbeket is meggátolhatja a fejlesztésben - ilyenkor van nem kevés felelőssége az államnak abban, hogy ösztönözze a lakosságot a zöldebb energiára való váltásban.

Ami meglepő lehet

Van egy szint, ami alatt már egyáltalán nem árazódik be az energetikai probléma. A vevő örül, hogy tető van a feje felett, és nem a rezsi összegén gondolkodik az ingatlan vásárlásakor. Ez kifejezetten jó hír azoknak, akik az átlagosnál jóval gyengébb energetikai minősítésű házuktól szeretnének megszabadulni.

Van, ami felülírja az észérveket

Természetesen egy szecessziós villától, vagy egy kastélytól senki sem várja el a BB energetikai besorolást. Ugyanígy a főváros központi, történelmi és magas presztízsű területein lévő ingatlanoktól sem - hiába egy vagyon a fűtésük, mégis az egekben az áruk.

Fő az óvatosság

Mindig szerződéssel újítsunk fel! Tény, nehéz olyan megbízható szakembert találni, aki hajlandó mindenről papírt adni, de egy nagyobb probléma esetén biztos, hogy jobban járunk vele - inkább várjunk rá, mint hogy egy kóklerrel kezdjünk!

Bár elvileg lesz olyan állami támogatás, ami nem szűnik meg idén, csak átalakul, érdemes minél hamarabb kihasználni őket... CSOK-ról, a Zöld Hitelről és a Babaváró Hitelről minden információt megtalál cikkjeinkben.

Eladna, vagy venne házat? Kezdje nálunk a keresést!

Forrás: MTI