Legelő a városban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elő a karikás ostorral, és legyünk újra pásztornép? Azért azt nem... de a legeltetésnek megvan a maga helye a városokban is.

Legelő állatok mindenütt

30 éve vidéken még mindennapos látvány volt  a legelő állatok látványa, városon belül is.

Gazdasági és kulturális okokból nagyon lecsökkent a legeltetett állatok száma - ennek negatív hatása egyre inkább érezhető. Egyfelől kétségbeejtő, hogy a kisgazdaságok milyen nagyarányban szorultak háttérbe, másrészt a városlakó vadállatok száma is megfogyatkozott. A hazai növények közt több is van, ami kifejezetten igényli a taposást és a legeltetést, és ezek nélkül sajnos az invazív fajok kerülnek előtérbe, amiket senki sem lát szívesen a kerítésén belül.

Bár magánemberként is sokat tehetünk, a nem kívánatos folyamatokon természetesen elsősorban központilag kellene változtatni - szerencsére már van is néhány pozitív példa. 

Az egész világ legeltet

Méhlegelők

Nem klasszikus legeltetés, de a beporzó rovarok védelme EU-n belül is kiemelten fontos feladat, és még a britek is kezdik feladni a gyepmániájukat a méhek védelmében.

A méhek legeltetése a legegyszerűbb, hiszen csak hagyni kell a növényzetet, nem szabad folyton pár centisre lenyírni. Ezt a saját telkünkön is könnyen megtehetjük. A gyerekek is örülni fognak a sokféle vadvirágnak! Ha valaki piszkálna minket, amiért nem vágjuk hetente a füvet, engedjük el a fülünk mellett, és pihenjünk inkább az árnyékban! Mindenki jobban jár :)

Fűnyírás kérődzőkkel

Haladó szint, csak bevállalósoknak, mert ugye a jószághoz érteni is kell... Ideális megoldás kisgazdaságok, nagygazdaságok, természetvédelmi területek, városi külterületek esetén a legeltető "fűnyírás".

A szarvasmarhák és a juhok jól kiegészítik egymást, mivel előbbiek a hosszú füvet, utóbbiak a rövid füvet szeretik legelni. Jó észben tartani, hogy viszonylag nagy területet igényelnek az állatok, és el is kell őket látni, így mielőtt beszerezné őket bárki, érdemes az etetésükről és a szállásukról is gondoskodni... Számítsunk arra is, hogy nem kiegyensúlyozott táplálkozás esetén az állatok megbetegedhetnek (csakúgy, mint az emberek). Ezért is ajánlott a szakirodalmat először átolvasni. 

Bár a kecskék is aranyosak, és hatékonyak, szinte mindent felfalnak, így veszélyeztethetik azokat a növényeket is, amiket nem feltétlen akarunk lelegeltetni... Ráadásul a kecskék - a közhiedelemmel ellentétben - elég kényes jószágok. Ráadásul mivel kíváncsiak, mindent megkóstolnak, és ez könnyen vesztüket okozhatja.

Madridban, Münchenben, sőt, a New York-i Central Parkban is legeltetnek köztéri parkokban!

Budapest jó példával jár elöl

Már tavaly is voltak méhlegelők a főváros központjában is, de tervezetten juhokat és szarvasmarhákat is bevetnek nemsoká a Budapesthez közeli természetvédelmi területek megóvása érdekében, a dél-budai Tétényi fennsíkon és a 3. kerületi Mocsáros-dűlőn.

A természetvédelmi célú legeltetés hazánkban eddig is jól működött a Hortobágyi és a Kiskunsági Nemzeti Parkban, így nem újkeletű egyáltalán.

Az igazán pozitív változás az lenne, ha már mondjuk 10 éven belül jóval kevesebb mechanikus fűnyíró működne az országban, és több "biofűnyíró", amihez persze szemléletváltáson kellene átesnie az egész társadalomnak. Egyelőre az is nagy fejlemény lenne, ha a főváros példáját követve a vidéki nagyvárosok is legeltetni kezdenének.

Kedvet kapott egy nagyobb telekhez? Keresse meg az ingatlanok.hu adatbázisában!