Mit tegyünk a kerti hulladékkal?

csaladihazak.hu // 2021.10.19
A vénasszonyok nyara ugyan idén nem lesz olyan meleg, mint a megelőző években, de - mivel többnyire száraz időre számíthatunk - ideális lesz a kertészkedésre.

Minden kerttulajdonos tudja, hogy milyen fontos a fák és bokrok szakszerű visszametszése. Egyrészt a növények egészsége érdekében el kell távolítani a fertőzött, beteg részeket (ezalatt nem csak a “maguktól” elszáradt ágakat értjük, hanem például a fáról le nem esett, de rothadt termést is!), másrészt meg kell metszeni a növényeket, hogy optimalizáljuk a terméshozamot, illetve megakadályozzuk a növény nem kívánt térnyerését:

Az avar összegyűjtését pedig egy esetleges gombás fertőzés megelőzése indokolja.

Mit tegyünk a kerti hulladékkal?

Hova rakjuk a kerti hulladékot?

Sok településen ugyan gyűjtik a zöldhulladékot, de mit tegyen az, akinek nincs erre lehetősége, vagy egyszerűen túl sok kerti hulladék keletkezett a portáján - ami egy nagyobb fa esetén már nem egy könnyen kezelhető mennyiség?

Van, akit nem zavar az avarkupac, akkor sem, ha hegynyi - számukra rossz hír, hogy törvény tiltja az ingatlanon a túl sok éghető hulladék felhalmozását, és tűzvédelmi bírsággal sújthatók miatta.

Régen bevett szokás volt a zöldhulladék elégetése, kiváltképp, ha valamilyen növénybetegség kártevőjétől akartak megszabadulni. Ez manapság is sokak számára vonzó opció, hiszen egy makacs növényvírustól, vagy egy invazív ízeltlábútól megszabadulni nem egyszerű…

Viszont hozzátartozik az igazsághoz, hogy rengeteg káros anyag jut a levegőbe az égetés során - emiatt is tiltották be országosan 2021. január 1-jén. Mivel a nyílászárók résein a füst bejut az ingatlanok belsejébe, komoly egészségkárosodást idézhet elő még annak is, aki zárt térben van.

Saját portán engedélyezett-e a kerti hulladék elégetése?

Ugyan a veszélyhelyzet miatt felfüggesztették a környezet védelmének általános szabályait kimondó törvényt, de az adott önkormányzat hatásköre eldönteni, hogy engedélyezi-e az avar és a kerti hulladék égetését.

Tehát, ha valaki mindenképp ragaszkodik az égetéses módszerhez, jobban teszi, ha először a helyi önkormányzatnál megérdeklődi, engedélyezett-e egyáltalán a zöld hulladék égetése (és ha igen, mikor), mielőtt a felbőszült szomszéd a nyakára hívná a tűzvédelmi hatóságot és a katasztrófavédelmet.

Lakott településen kívül is tiltott az égetés?

Ha esetleg Ön földtulajdonos, és tarlóégetést tervez a maximum 10 hektáros földterületén, jó tudnia, hogy az égetés előtt 5 nappal köteles azt a katasztrófavédelemnél bejelenteni.

Fontos, hogy az égetendő terület köré vonni kell egy puszta földsávot, amin nincs semmi éghető anyag, továbbá fel kell készülni a tűzoltásra is szakszerűen. Aki nem biztosítja a kellő feltételeket (eszköz, oltóanyag, a tüzet oltó csapat megfelelő létszáma), annak akár 3 millió Ft tűzvédelmi bírsággal is számolnia kell - természetesen a kártalanítási költségen felül.

Ha nem akarunk tűzveszélyes helyzetbe kerülni, sem bírságot fizetni, és az önkormányzat sem gyűjti a zöld hulladékot, még mindig van választási lehetőségünk!

Olcsó, és hatékony megoldás a komposzt

A környezettudatos és gazdaságos módja a zöld hulladék eltüntetésének a komposztálás, ami ugyan viszonylag lassú folyamat, és helyet is kell számára biztosítani, de legalább semmi sem gyullad fel, és még a növényeink is örülni fognak az új, tápanyagdús földnek.

Csaladihazak.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó