További építőanyag drágulásra számítanak a szakértők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nyár folyamán további drágulásra számítanak az építőanyagok és az építőanyagok gyártásához szükséges alapanyagok területén - közölte az ÉVOSZ elnöke.

Az építőanyagok drágulása továbbra sem áll meg, a NAV kritikus termékek listájára már 92 termék került fel - közölte Koji László, az ÉVOSZ elnöke a novekedes.hu számára adott interjúban. Bizakodásra ad azonban okot, hogy a szakértők szerint az év végén bizonyos termékek árai csökkeni fognak.

Azonban nemcsak az építőanyagok árai, hanem az építőipari munkabérek is növekedtek. Ezek következtében az előző hónapban egy lakásépítés vagy lakásfelújítás költsége áltlagosan 13%-kal emelkedett. 

A Kormány belengetett intézkedéseivel kapcsolatban az ÉVOSZ elnöke úgy véli, hogy bár mérsékelni tudják az áremelkedést és segítik, hogy ne alakulhasson ki óriási építőanyaghiány, a probléma nem orvosolható teljes mértékben hazai szinten, az ugyanis nemzetközi okokra vezethető vissza. 

Az ÉVOSZ többek között azt látná az egyik megoldásnak, ha a közbeszerzési piacon az ajánlatkérő ármódosítására vonatkozó záradékot is tartalmazó szerződésmintát tenne közzé a kivitelezők számára.