Ezekre figyeljen, ha felújításra készül

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy lakásfelújítás nem kevés pénzt és időt igényel, a költségek azonban még tovább nőhetnek, ha nem figyelünk oda és gondoljuk át a döntéseinket.

Állítson össze prioritási listát

Az egyik legrosszabb hiba, amit gyakran elkövetünk, hogy mindent egyszerre akarunk. Ez természetesen praktikus is lehet, azonban csak abban az esetben, ha van elég időnk és pénzünk egy teljeskörű felújításra. 

Ennek hiányában azonban érdemes sorra venni a következőket:

  • Milyen felújításokra van szükségünk?
  • Mekkora költségekkel járnak ezek a tatarozások?
  • Jelen pillanatban mekkora összeget tudunk felújításra szánni?
  • Mennyi időt vesznek igénybe ezek a munkálatok?

Ha a fenti kérdéseket megválaszoltuk, akkor ezek alapján állítsunk fel egy prioritási listát, és ennek megfelelően lássunk neki a felújításnak, így nem fogjuk feleslegesen nagy fába vágni a fejszénket. 

Készítsen alapos pénzügyi tervet

Mielőtt belevágunk a felújításba, előtte mindig alaposan számoljunk utána, hogy mennyibe is fog fájni az egész folyamat. Sokszor esünk ugyanis abba a hibába, hogy nem számolunk utána alaposan a kiadásoknak, és számos apróságokról megfeledkezünk, összeadódva pedig ezek is igen magas összeget eredményezhetnek. 

Éppen ezért minden kiadást vegyen figyelembe, például, ha a felújítás olyan mértékű, hogy akár napokig nem tud az otthonában aludni, akkor az erre az időre igénybe vett szálláshellyel járó kiadásokat is kalkulálja bele a tervezetbe. 

A másik fontos tanács, melyet érdemes megfogadni, hogy a végösszeghez mindig kalkuláljon hozzá egy legalább 10%-os többletet, mely fedezi a váratlan kiadásokat. Ilyen lehet például, ha a bontás miatti helyreállítás több munkával jár, mint azt terveztük. 

Végezetül pedig mindig nézzen utána annak, hogy milyen kedvezményeket, támogatásokat vehet igénybe a felújításhoz. Gyakran hirdet ugyanis akár az állam, akár az önkormányzat korszerűsítési pályázatokat, jelenleg azonban kétségkívül az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb opció. 

Válasszon profi szakembereket

Ha csak nem vagyunk mi magunk is szakmabeliek, érdemes a munkálatokat profi szakemberekre bízni. A végső döntés előtt azonban kérjen árajánlatot minél több cégtől és szakembertől. Azonban azt tartsa szem előtt, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás. 

Amennyiben megtalálta a tökéletes csapatot, ne feledkezzen meg a szerződésről, mely terjedjen ki a lehető legtöbb dologra, az alábbiakat azonban mindenképp tartalmazza:

  • munkadíjra vonatkozó kitételek
  • kivitelezési idő 
  • kötbérre vonatkozó előírások 
  • felhasznált anyagok minősége 

Az otthonfelújítási támogatás részleteiről idekattintva tájékozódhat.