A házépítés lépései

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A CSOK és a babaváró hitel hatására még a járvány sem tud véget vetni a házépítési hullámnak. Sokan azonban nem tudják mire vállalkoznak.

A telek kiválasztása

A házépítés első - vagy inkább nulladik - lépése a telek kiválasztása. Ehhez több szempontot is figyelembe kell venni, az első az építési alkalmasság, vagyis, hogy az általunk megálmodott ház megépítése kivitelezhető-e az adott telken. 

Már ebben a fázisban is érdemes igénybe venni egy építész segítségét, hiszen ő szakmai szemmel tudja megállapítani, hogy a terveink és a telek lehetőségei mennyire egyeztethetők össze. Emellett nemcsak a telek lehetőségeit érdemes figyelembe venni, hanem a környék építési terveit is, ugyanis könnyen lehet, hogy mire elkészül az otthonunk már egyáltalán nem úgy néz ki a környék, mint amikor megvettük a telket. 

Az építési alkalmasság után figyelembe kell venni a telek közművekre való csatlakozását. Fontos tudni ugyanis, hogy a villany, a gáz és a víz elérhetősége legalább a telek határáig ki van alakítva, természetesen ennek hiányában sem kell lemondani a telekről, de ekkor tisztában kell lennünk azzal, hogy ennek kialakítása pénzt és időt fog igénybe venni. 

Amennyiben megtaláltuk a tökéletes telket, mely a számunkra tökéletes településen található, már csak egy dolog van hátra a telek adásvételi szerződésének aláírása. 

A tervek kiválasztása

A telek megvásárlása után a következő lépés az otthonunk végső terve, természetesen már a telek kiválasztásához is elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen házat is szeretnénk, a végső tervekhez azonban szükség van a telek jellemzőire is. 

Az első lépés, hogy közöljük az elképzeléseinket a tervezővel, ha nem vagyunk jártasak az építőiparban akkor valószínűleg elsőre csak a felszínesebb elvárások jutnak az eszünkbe, a tervező azonban mindenre gondol, így a részletekre is rákérdez majd. 

Ezt követően készül el az építészeti tanulmány, melyben már szerepel a ház elhelyezkedése, az alaprajz, a szobák száma, a ház alakja, a nyílászárók, és a garázs is. 

A jóváhagyott tanulmány és a kiadott elvi építési engedély után tudjuk meg a pontos árajánlatot.

Építési engedély 

Ezt követően a valódi építkezés még mindig nem kezdődhet meg, ehhez ugyanis szükség van az építési engedélyre, ennek kiadása azonban sokáig elhúzódhat. Érdemes lélekben felkészülni arra, hogy ez az építkezés egyik legidegörlőbb része: a telket már megvettük, a tervek kész vannak, a ház azonban még nem készül, az idő pedig csak telik. 

Az “igazi” építési engedélyt még megelőzi egy elvi építési engedély, mely egyfajta szándéknyilatkozat. Az építkezés megkezdéséhez pedig ehhez még egy tervdokumentációra is szükségünk lesz. Ez egy részletgazdag terv az ingatlan megépítéséhez, ha ezt megfelelően elkészítik, akkor nem fognak minket váratlan költségek és technikai hibák érni. 

Indulhat az építkezés 

Bár már rengeteg engedélyen és hosszú időn túl vagyunk, a valódi építkezés még csak most kezdődik. 

Az első lépés a terep előkészítése, vagyis a növényzet eltávolítása, a talaj előkészítése és az egyenletes terep kialakítása, lényegében minden olyan előkészület, mely szükséges ahhoz, hogy a ház építése akadálymentesen megkezdhető legyen. 

Ezután következik az úgynevezett kitűzés, a földmérő a tervdokumentációk alapján bejelöli a ház jövőbeli sarokpontjait, ez adja a későbbi munkálatok alapját, így itt megengedhetetlen a hiba. 

A kitűzés után megkezdődik az alap mélyítése, az oldalsó sávok kiásása, majd az alap betonozása.

Ezt követően láthatnak neki a szakemberek az egyes részfeladatoknak:

  • kőműves munkák (határoló és teherhordó falak falazása)
  • teherhordó falak merevítő koszorúzása
  • tetőszerkezet elkészítése
  • válaszfalak felhúzása
  • ablakok beszerelése 
  • elektromos és gépészeti munkák
  • gipszkartonozás
  • hőszigetelés
  • vakolás
  • belső ajtók beszerelése
  • burkolás
  • szaniterek beszerelése 

Az ingatlan használatba vétele 

Végre elkészült álmaink otthona, ez azonban nem azt jelenti, hogy ahogy lerakták az utolsó csempét már költözhetünk is, ugyanis az építésügyi hatóságnak még le kell ellenőriznie az elkészült ingtlant. 

Ha ennek során mindent rendben találtak, akkor kapjuk meg a használatbavételi engedélyt.