Tranzakciós adatok és lakásár változások

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 2020-as évben a magánszemélyek közötti tranzakciók száma jelentősen lecsökkent, a négyzetméterárakra ez azonban ingatlan típusonként különbözően hatott.

Óriási zuhanás a tranzakciók terén 

A 2020-as év első három negyedévében óriási mértékben visszaesett a magánszemélyek közötti tranzakciók száma, bár ez a zuhanás a használt ingatlanok esetében is jelentős volt, az igazi mélypont az új lakások esetében volt megfigyelhető. 

Már az első negyedévben - ekkor a vírus még nem volt jelentős hatással az ingatlanpiacra - is csupán 31 ezer használt ingatlant értékesítettek, ez mintegy 17%-kal kevesebb, mint a 2019-es év azonos negyedévében. A II. negyedévben (az első hullám idején) már 39%-os zuhanás volt megfigyelhető, a III. negyedévben pedig már a 45%-ot is elérte a visszaesés. 

Új lakásokból általánosságban jóval kevesebbet értékesítenek, de az I. negyedévben még így is 45%-kal zuhant a tranzakciók száma. A II. negyedévben már csak ezer körül mozgott az eladott új lakások száma a KSH adatai szerint (67%-os csökkenés), a III. negyedévben pedig már csupán 600 körül mozgott a számuk (77%-os csökkenés). 

Négyzetméterár változások 

A tranzakciók jelentős csökkenéséből arra következtethetnénk, hogy az ingatlanárak is zuhanni kezdtek, ez bizonyos ingatlantípusok esetén valóban így is történt, egyeseknél azonban még drágulás is jelentkezett. 

Általánosságban elmondható, hogy legyen szó akár használt, akár új lakásról a családi házak és a sorházak esetében csökkentek az árak. 

A többlakásos és lakótelepi ingatlanok esetében azonban tovább nőttek az árak, legmagasabb mértékben újépítésű többlakásos ingatlanok négyzetméterárai emelkedtek.