Építőanyag szövetség: az új otthonteremtési programok erősítik a piaci szereplőket

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jövőre induló otthonteremtési és otthonfelújítási programok várhatóan tartós megrendelést biztosítanak a magyarországi építőanyag-gyártóknak.

A felújításoknál az építőanyagokra és a munkadíjra elvárt számlakötelezettség pedig tisztítani fogja a piacot, ezáltal a kivitelezői minőség is javulhat.

A szövetség tagjai abban bíznak, hogy az 5 százalékos újlakás-áfa, a családi otthonteremtési kedvezményből megvalósítható tetőtér-beépítés, valamint a családi otthonfelújítási támogatási program jövő év eleji elindulásával a piac 2021 második felében fokozatosan visszaerősödhet a 2019-es szintre.

Hozzátették, hogy a piaci szereplők már készülnek a 2021-ben induló támogatási időszakra, ugyanis a beruházóktól már megérkeztek a jövő évi ajánlatkérések.

Az újlakás-építésekkel összefüggő vásárlásokban az újlakás-építést és -korszerűsítést ösztönző programok hatására várhatóan 2021 második félévétől nő a kereslet a szerkezetépítési anyagok, illetve az égetett kerámia tégla termékek részpiacán, míg a 2021 eleji időszakot inkább az otthonfelújítási program miatti vásárlások segíthetik. Az építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések mintegy 37 ezres száma torlódást okozhat a kivitelezői-beépítői kapacitásokban.

Egyúttal jelezték, hogy kevés beépítő szakember dolgozik a piacon, emiatt az állami, intézményi és ipari projektek felgyorsulása és az 5 százalékos áfával rendelkező újlakás-projektek indulása a lakásfelújítási piacon szakemberhiányt generálhat.

Forrás: MTI