Saját lakás hitel nélkül? Falun lehetséges

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A magas ingatlanárak miatt szinte lehetetlen, hogy hitel nélkül saját lakáshoz jussunk. Van azonban egy eset, amikor ez mégis lehetséges: vidéken 3 gyerekkel.

A hagyományos CSOK esetében sokszor még a 10+10 millió forintból - melyből utóbbi hitel - sem tudnak a családok házat vásárolni, és további hitel, valamint saját megtakarítás szükséges. A falusi CSOK esetében azonban más a helyzet. 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény falusi változatát csak a meghatározott településeken lehet igénybe venni, itt pedig az ingatlanárak általában kedvezőbbek, mint a városokban. Alapesetben önmagában a falusi CSOK összege sem elég egy családi ház megvásárlásához, ugyanis a folyósított összeg maximum 50%-a használható fel a lakás megvásárlására, a fennmaradó részt pedig felújításra lehet költeni. 

Hogyan lehet ebből mégis saját lakás?

Három meglévő vagy vállalt gyermek esetén a falusi CSOK összege 10 millió forint, melynek 50%-a vagyis 5 millió forint használható fel a lakás megvásárlására. Három gyerek esetén azonban minimum 60 m²-es ingatlant szükséges vásárolni. 

A kérdés tehát az: kapunk-e ma Magyarországon minimum 60 m²-es házat maximum 5 millió forintért?

A válasz igen, csak az ország keleti részén érdemes keresni. Észak-Magyarországon az átlagos ingatlanárak jóval alacsonyabbak, mint az ország többi részén, ezen belül is Nógrád megye a legkedvezőbb. Itt egy 60 m²-es családi ház átlagára 4-8,5 millió forint közé tehető, de a falvakban inkább az alsó határ a jellemző. 

Az Észak-magyarországi régió mellett az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön is találunk egy-egy megyét, ahol igen kedvezőek az árak. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7-11,2 millió forint az átlagár az említett paraméterekkel rendelkező ingatlanok esetén, míg Békés megyében csupán 3,4-10,5 millió forint. 

A nyugati országrészben egyedül Tolna megyében találhatók ilyen alacsony árak (4-9,9 millió forint).

Az ingatlanárak alapján Békés megye valamely preferált településén éri meg leginkább igénybe venni a falusi CSOK-ot, hiszen itt akár 3-4 millió forintért megvásárolható egy 60 m²-es családi ház, ez esetben pedig még 6-7 millió forint a felújításra is marad, valamint az élhetőségi szempontokat figyelembe véve is Békés megye a legkiválóbb az említett megyék közül.

Forrás: https://www.ingatlannet.hu/