Még mindig megéri családi házat venni

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Míg az újlakás-piacot továbbra is a főváros uralja, addig a használt lakások terén egyértelműen a vidék a meghatározó, méghozzá a családi házak.

Újlakás-piac

Az új lakások országos átlagára 2019-ben 29,8 millió forint volt - ez magába foglalja a kimagasló fővárosi árakat -, 2,2 millió forinttal több, mint a 2018-ban, ez 8%-os áremelkedést jelent. Az átlagos négyzetméterár ez alapján 482 ezer forint. 

Az új lakások továbbra is a fővárosban, valamint a nagyobb településeken népszerűek. 2019-ben a legtöbb új építésű lakást Győrben vásárolták, a legdrágábbakat azonban Siófokon, ahol az átlagos négyzetméterár (589 ezer) jóval az országos átlag felett helyezkedik el. 

Az új lakás eladások szempontjából a sorrend a következő:

  • Budapest
  • Győr
  • Kecskemét
  • Debrecen
  • Nyíregyháza
  • Siófok
  • Szombathely
  • Pécs 

Használtlakás-piac

Míg az új lakások terén egyértelműen Budapest és a nagyobb városok a meghatározóak, addig a használtlakás-piacon teljesen más a felállás. A használt lakások eladásának közel kétharmada (62%) a nem megyeszékhely településeken zajlik, míg a megyeszékhelyek az adásvételek 21%-át teszik ki.

A tavalyi évben 16,9 millió forint volt a használt lakások átlagára, ez 900 ezer forinttal magasabb a 2018-as adatoknál. Ez alapján a használt lakások nem csak olcsóbbak, de nem is drágultak olyan jelentősen, mint az új lakások. 

A legnagyobb drágulás a Közép-Dunántúlon volt megfigyelhető, itt közel 20%-kal emelkedtek a lakásárak, ennek oka a Balaton környéki települések népszerűsége. 

A vidéki használtlakás-piacon igencsak népszerűek a családi házak, hiszen ezek adták az adásvételek 53%-át. Emellett pedig az öt legnagyobb településen - Budapestet nem számítva - a családi házak és a sorházak számítanak a legolcsóbbnak. 

A legdrágább árakkal Győrben találkozhatunk (314 ezer forintos négyzetméterár), az áremelkedés azonban itt volt a legalacsonyabb - még a 10%-ot sem érte el. Ehhez képest Debrebrecenben közel 20%-os növekedés volt megfigyelhető, és ezzel az árai már alig maradnak el Győrtől. 

Szegeden is jelentős drágulások zajlottak a tavalyi évben (16,2%), az átlagos négyzetméterárak azonban még így sem érik el a 250 ezer forintot. A pécsi használt lakások tekintetében több, mint 10%-os növekedés figyelhető meg, így az átlag már itt is 200 ezer forint feletti. Miskolcon azonban a közel 15%-os áremelkedés ellenére a négyzetméterárak még mindig nem érik el a 180 ezer forintot sem. 

Forrás: KSH - Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2019. III. negyedév