Ki ad és ki vesz? A vidéki ingatlanpiac profilja

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vidéken a fiatalok egyre nagyobb lakásokat vásárolnak, az ingatlanbefektetés pedig még mindig jelentős - derül ki a Duna House Barométer legfrissebb számából.

Vevői ügyfélprofil

A vidéki ingatlanvásárlások egyharmadát a 30-40 éves korosztály hajtja végre, és ők vásárolják a legnagyobb ingatlanokat is, nem ezek azonban a legdrágábbak. A második legnagyobb vásárlói csoport (40-50 évesek) fizet a legtöbbet a megvásárolt ingatlanért - átlag 23 millió forintot. 

Jelentős változás azonban, hogy a 2018 decemberi adatokhoz képest 2019 decemberében a lakásméretek tekintetében már a huszonévesek állnak a második helyen. 

2019 decemberében a vásárlások több, mint felét beosztott státuszúak vásárolták, ők mind az ár, mind pedig a lakásméret tekintetében a középmezőnyt erősítik. Ebből a szempontból kiemelkednek a felsővezetők (31 millió forint és 193 m²), ők azonban a vidéki piac mindössze 3%-át teszik ki. 

A vásárlás okait tekintve nem történt változás 2018 és 2019 decembere között. A befektetési vásárlás, a nagyobb lakásba költözési szándék és az első lakásvásárlás teszik ki a piac háromnegyedét. 

Eladói ügyfélprofil

Az eladások tekintetében már a 40-50 év közötti korosztály volt a meghatározó 2018 és 2019 decemberében is, az arányuk azonban 27%-ról 34%-ra nőtt. 

Az eladói oldalon szintén a beosztottak jelennek meg a legnagyobb arányban (40%), őket követik a vállalkozók, akik több mint a negyedét teszik ki az eladásoknak, és ők értékesítik ingatlanjaikat a legmagasabb áron. A vidéki lakáseladások legnagyobb oka, hogy a tulajdonosok kisebb lakásukat értékesítik, hogy nagyobba költözhessenek, emellett jelentős az örökölt ingatlanok értékesítése is (24%). 

A legdrágább ingatlanokat kisebb lakásba költözési szándék, és válás miatt értékesítik, utóbbi esetében az ok érthető, hiszen a korábbi lakás árából két új lakás vásárlása a cél.

Forrás: Duna House Barométer