Ismét 27% az ingatlanáfa

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 2016-tól bevezetett alacsony lakásáfa időszaka véget ért, idén már 27%-ot kell fizetni az ingatlanok után, de hogyan hat ez a piacra?

Az áfakulcs változása

A 2015. július 1-jétől bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatására óriási mértékben megnőtt a kereslet mind az új építésű, mind a használt ingatlanok iránt. A kínálat viszont egyre szűkebb lett, és az új lakások építése sem akart beindulni, hogy ezt kielégítse, így a kormány ösztönzésként 2016. január 1-jétől a 27%-os lakásáfát 5%-ra csökkentette.

Ezen intézkedések következtében 2019 nyarára már olyan magasak lettek az árak, hogy elkezdett megtorpanni a piac, és a túlkereslet túlkínálattá kezdett alakulni. Senki nem gondolt arra, hogy a magas árak nem lesznek arányban a fizetőképes lakosság ingatlanra fordítható anyagi lehetőségeivel, hiába vannak a piacon alacsony kamattal kínált hitelek. Az önerő (minimum 20%) megléte, és a felvehető hitel nagysága már nem lett elég egy lakás megvásárlásához.

Ezt a kedvezményt azonban eredetileg is csak átmeneti rendelkezésnek szánták, így 2020. január 1-jétől a kormány ismét visszaállította a 27%-os áfakulcsot.

Meddig él az 5%?

Ahhoz, hogy eldöntsük, még az 5%-os vagy már a 27%-os áfa fizetése vonatkozik ránk, a számlázás dátuma a meghatározó. Így sokan lehetnek akik még 2020. január 1-je után is a kedvezményes áfát fizetik.

Melyek ezek az esetek?

  • Ha 2019. december 31-ig az ingatlan adásvételi szerződése eljutott az ingatlanügyi hatósághoz, a lakóingatlan szerkezetkész állapotba került, és erről az adóhatóság felé is nyilatkoztak.
  • Ha 2018. november 1-jén már rendelkeztek építési engedéllyel, akkor 2023. december 31-ig érvényes az áfakedvezmény.

Hogyan hat ez a piacra?

Az egyik legfontosabb hatás a drágulás, hiszen a 22%-os áfaemelés jelentős mértékben növelheti az ingatlanok árát. Ennek hatására az ingatlanpiacon megnő a befektetők, valamint még inkább a külföldiek aránya. A szakértők pedig 2021-től már jelentős kereslet-visszaesésre számítanak, az árérzékenyebb területeken pedig még nagyobb lesz a hanyatlás.

A főváros és a nagyobb települések helyzetét pedig tovább rontja, hogy az áfa-visszatérítést 2020. január 1-jétől kizárólag a preferált kistelepüléseken lehet igénybe venni.

Cikkünk Csillag Tamás, Amfiteátrum DH Ingatlaniroda Briliáns fokozatú franchise partnerének segítségével készült.

Forrás: Nagyon fájhat a lakásáfa emelése