Kandalló dekor ötletek az ünnepekre

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha igazi karácsonyi hangulatot szeretne, akkor a fa mellett a kandallót is érdemes ünnepi díszbe öltöztetni, ehhez kínálunk néhány ötletet.

Vissza a természetbe

A természeti elemek az ünnepi dekoráció alapját képezik, elég ha csak magára a karácsonyfára gondolunk, így a kandalló díszítésére is ideálisak lehetnek ezek az elemek. A díszítéshez használhatunk fenyőágakat, tobozokat vagy különböző fából készült díszeket, de akár élő virágokat is igénybe vehetünk. Ez esetben természetesen figyeljünk arra, hogy az adott növény jól tűrje a meleget, erre alkalmas lehet például az ilyenkor közkedvelt mikulásvirág, de díszíthetünk művirágokkal is.

Hogy a díszítés ne csak szép, de illatos is legyen, a fenyőágakat dekorálhatjuk fahéjrudakkal vagy szárított narancskarikákkal, de használhatunk hasonló színű és illatú gyertyákat is. Minden esetben törekedjünk arra, hogy naturális színeket alkalmazzuk, ilyenek a barna, a zöld és a narancssárga különböző árnyalatai.

Ha azonban kicsit meg szeretnénk törni a természeti elemeket, akkor kiegészíthetjük arany színű gömböket. Arra azonban mindenképp figyelni kell, hogy ezt a stílust akkor alkalmazzunk, ha a természeti elemek harmonizálnak a szoba színeivel.

Monochrome díszítés

Ennek a stílusnak a lényege, hogy egyetlen színt kiválasztunk, és csak annak különböző árnyalatait használjuk a díszítéshez. Figyeljünk arra, hogy ne a szoba színével azonos színt válasszunk, de azért harmonizáljon vele. Az egyik legnépszerűbb a fehér kombinálása a szürkével és az ezüsttel.

Ennél a díszítési stílusnál bármivel dekorálhatunk, csak a színe a lényeg. A díszítő elemek lehetnek gyertyák, gömbök, különféle karácsonyi figurák, girlandok vagy műfenyőágak, ha valamiből nem találunk megfelelő színűt könnyen megoldhatjuk a problémát színező sprayvel. De ha túl soknak érzi kizárólag egy szín használatát, akkor ezt megtörheti azzal, hogy választ egy más színű elemet, ez azonban jó ha a szoba színével azonos.

Másold le a karácsonyfát!

Egy másik kandalló díszítési technika, amikor ugyanazokat az elemeket használjuk, mint a karácsonyfa esetében. A korábban is említett fenyőágak, mint díszítő elemek itt válnak a legfontosabbá.

Emellett minden olyan gömb, karácsonyfadísz, girland és fényfüzér díszítőelem lehet, mely a karácsonyfánkon is megjelenik. Sokaknál szokás különböző édességekkel is díszíteni a karácsonyfát, ezeket is használhatjuk a kandalló díszítéshez, de vegyük számításba, hogy itt meleg éri az édességeket, amik könnyen elolvadhatnak.

Egyszerű de nagyszerű

Azoknak sem kell elrettenniük a kandalló feldíszítésétől, akik az előző ötleteket soknak érezték, hiszen számos olyan elem van, mellyel szolid, de pompás kandallók születhetnek.

Ennek egyik legjobb módja, hogy egy saját készítésű koszorúval díszíti a kandallóját, így nem lesz telis-tele díszekkel, mégis rögtön oda vonzza a tekintetet. A koszorút elhelyezheti a kandalló párkányon vagy a kandalló feletti falon.

Ezek a koszorúk ugyanolyan elemekkel és stílusokkal dekorálhatók, mint amelyek korábban említésre kerültek, például fahéjrúd, szárított narancs, gömbök és gyertyák. Ez a díszítőelem akár az adventi koszorúnk is lehet.

További díszítőelemek

Remek ötlet a kandallót karácsonyi üdvözlőlapokkal díszíteni. Ez esetben nincs is más dolgunk, mint telepakolni a kandalló párkányt kedves kis képeslapokkal.

Ezek lehetnek olyanok, melyeket korábbi karácsonyok alkalmával kaptunk szeretteinktől, ezzel nemcsak széppé varázsoljuk otthonunkat, hanem szeretetteljessé is. De akár vásárolhatunk mi magunk is különböző stílusú üdvözlőlapokat, nagy sikert arat például a vintage.

Másik kiváló ötlet, ha a karácsonyi filmekben is népszerű kezdőbetűs zoknikkal díszítjük fel kandallónkat. Ezeket elkészíthetjük mi magunk, de már számos helyen van lehetőség a megvásárlásukra is.

Széppé varázsolja a díszítést, ha a zoknik színe és stílusa harmonizál a többi díszítő elemmel vagy a karácsonyfával. A zoknik azért is praktikusak, mert elhelyezhetők bennük további dekorációs elemek vagy kisebb ajándékok a tulajdonosa számára.

Forrás: Elle Decor