A lakástakarékról érthetően

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakástakarék kitűnő segítség lehet azok számára, akik tudják, milyen céllal és mikor akarják a támogatást felhasználni.

A lakástakarék bármely, magyar adóazonosítóval rendelkező állampolgár számára elérhető, tehát kiskorúak is lehetnek kedvezményezettjei.

A szerződő négy szolgáltató kínálatából választhatja ki a számára megfelelőt. Számos különbség lehet a különböző lakás-takarékpénztárok és termékeik között, így ha a legkedvezőbb opciót akarjuk kiválasztani, nem árt összevetni a különböző lehetőségeket, és a felhasználás, illetve annak ideje alapján dönteni.

Alaposan nézzünk utána a különböző lakástakarékoknak

Tehát mire is figyeljünk lakástakarék kiválasztásakor?

A KIADÁSOK: számlanyitási és számlavezetési díj.

A számlanyitási díj minden szolgáltatónál különbözik. A díj a teljes szerződéses összeg 1%-át jelenti, azonban időszakos akciókkal és bizonyos feltételeknek való megfeleléssel le lehet csökkenteni, sőt akár nullára is leredukálható ez az összeg. Lakástakarék nyitásakor szükséges befizetni.

További kiadással járhat még a hűségdíj, egyéb szolgáltatásra való előfizetés

A legtöbb szerződő a számlanyitási díj összegétől függően választja ki a lakástakarékot. Ez azonban nem minden esetben kifizetődő, hiszen további szempontok (betéti kamat, havonként befizetett összeg, esetleges kihagyás, szerződésmódosítás) is meghatározzák a lakástakarék lejárta után kapott támogatás összegét.

A számlavezetési díj szolgáltatótól függetlenül 150 Ft havonként, amelyet a lakástakarék lejártáig kötelező a havi összeggel együtt befizetni.

A „BEVÉTELEK”: 30%-os állami támogatás, betéti kamat.

A 30%-os állami támogatás az éves befizetett összeg 30%-át jelenti.

Halasztás és be nem fizetés esetén kevesebb állami támogatást kaphatunk

Az állami támogatás esetében sokan eltévesztik, hogy milyen összegre is jár a támogatás. Fontos tehát tisztázni, hogy az adott évben befizetett összeg után kapható, a korábbi év(ek) befizetéseinek kamatozását ne várjuk.

A betéti kamat az állami támogatáson felül járó összeg. Általában 0,1-1% körül szokott mozogni, a haszon nagy részét nem ez adja.

És ami mindent magába foglal: az EBKM.

Az EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) megmutatja, hogy a „bevételekkel” és a kiadásokkal együtt pontosan mennyit is kamatozhat évente a lakástakarék.

Az EBKM mutatja, hogy az összes díjjal egyetemben mennyit is "kamatozik" a befizetett összegünk

Lakástakarék kiválasztásakor általában érdemes a minél nagyobb százalékos EBKM-mel rendelkezőt választani, amennyiben persze a lakástakarék többi szempontja is megfelel igényeinknek.

A BEFIZETETT ÖSSZEG

A szolgáltatók különböző havi díjjal kínálják termékeiket. A szerződés megkötése előtt tehát érdemes átgondolni, milyen összegre lesz szükségünk, valamint mennyit tudunk a havi részlet befizetésére szánni.

A lakástakarék felvétele előtt gondoljunk át, mikor és mennyi összegre van szükségünk

Az állami támogatás korlátozása miatt maximum 20 000 forint összeget lehetséges havonta befizetni, mivel éves szinten csupán 72 000 forintos támogatás biztosított a szerződő számára.

A FUTAMIDŐ

A lakástakarékok futamideje 4, 6, 8 és 10 év. Más szolgáltatók esetében a futamidők mégsem egyeznek meg pontosan, hiszen eltérés található a hónapok száma között (például 4 év esetén: 48 és 50 hónap). Ez a tényező pénzügyi és felhasználási szempontból sem elhanyagolható.