Az otthonteremtés támogatására törekszik a kormány

MTI // 2018.05.07
A Budapesten megszervezett Lakás Konferencia 2018 című rendezvény központi témája volt az otthonteremtés és a demográfiai mutatók növekedésének javítása.

A hamarosan felálló új kormány is a lakosság otthonteremtésének segítésére és az ország demográfiai mutatóinak javítására törekszik, hiszen ez a két elem szorosan összefügg - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Lakás Konferencia 2018 című rendezvényen.

A portfolio.hu által szervezett konferencián az államtitkár hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal pénteken publikált adatai, azt mutatják, hogy az idén az előző évekhez hasonlóan az új építésű lakások számának folyamatos növekedésére lehet számítani. 

Hornung Ágnes szólt arról is, hogy a lakáspiaci élénkülést segíti a kormány otthonteremtési programja, a tartós és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet, a lakossági reáljövedelmek növekedése és az alacsony kamatkörnyezet.

Az államtitkár elmondta, hogy a lakásértékesítések áfakulcsa 5 százalékra csökkentésének köszönhetően 2017-ben a kiadott lakásépítési engedélyek száma 20 százalékkal, a felépült lakások száma pedig 44 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A családi otthonteremtési kedvezményről (csok) pedig megjegyezte, hogy már 72 000 kérelmet fogadtak be mintegy 205 milliárd forint értékben.

Az első negyedévben 9850 volt az építendő lakások száma

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint a lakásárak emelkedése miatt a magyar piacon egyelőre nem kell úgynevezett ingatlanpiaci boomtól tartani. A jegybank folyamatosan figyeli országosan és az egyes régiókban is az ingatlanárak emelkedését párhuzamosan az ország gazdasági teljesítményével.

Az építőipar további bővülése szempontjából kockázati tényezőnek nevezte az építőanyagok árának emelkedését, a munkaerőhiányt (az MNB felmérései szerint 40 000 szakképzett dolgozó hiányzik az ágazatból), valamint azt is, hogy a beruházók a következő másfél évre koncentrálták az általuk fejlesztett ingatlanok többségének átadását.

40 000 szakképzet dolgozó hiányzik az építőiparból

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen több résztvevő, így Földi Tibor, a Cordia Magyarország vezérigazgatója, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és Nagy Gergely, az OTP csoport Budapesti régió ügyvezető igazgatóhelyettese is azt szorgalmazta, hogy a kormány minél előbb vizsgálja meg az 5 százalékos áfakulcs további, 2019. december 31. utáni fenntartásának lehetőségét. A mielőbbi döntésre az ágazat helyzetének normalizálódása miatt van szükség, hiszen a kedvezményes áfakulcs fenntartása megnyugtatná az ágazat szereplőit, és további bővülést idézne elő az építőiparban, vélték a felszólalók.

A portfolio.hu a lakásvásárlást tervezők tájékoztatása érdekében idén hatodik alkalommal szervezte meg a Lakás 2018 kiállítást Budapesten a Millenárison péntektől vasárnapig. A helyszínen 70 kiállító, köztük bankok, takarékpénztárak és más, építőiparban érdekelt cégek várták a látogatókat.

Információk a CSOK-ról: csok.co.hu
Friss CSOK hirdetések: csokingatlanok.hu

Forrás: MTI

Csaladihazak.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó