Rejtett hibák? A megoldás: kellékszavatosság!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Általános tévhit, hogyha valaki megvásárol egy lakást, azt minden egyes hibájával együtt veszi meg.

Azonban ha mégis olyan jellegű hibába botlunk, amely már feltehetőleg az ingatlan megvétele előtt is fennállt, akár kérhetjük a korábbi tulajdonos anyagi segítségét is.

Milyen esetekben vehetjük igénybe a kellékszavatosság opcióját?

Amennyiben tulajdonjoggal rendelkezünk az adott ingatlan felett, és a vásárlástól számított öt éven belül észlelünk olyan rejtett hibát, amely - szakember által igazolva - feltehetőleg még a megvásárlás előtt is fennállt és nem közölte előzetesen az eladó.

A fent leírtakba természetesen nem számít bele az anyagok természetes kopása, öregedése. Ha valamely berendezés a mi hibánkból használódott el idejekorán, nem kérhetünk kártérítést a korábbi tulajdonostól.

Hiba esetén kérjük független szakértő tanácsát

Ebben az esetben alaposan meg kell őrizni felújítással kapcsolatos számláit az eladónak, megbízható szakembert fogadnia, valamint jó minőségű alapanyagokat vásárolnia, hogy később tudja bizonyítani, hogy mindent megtett a lakás megfelelő állagának megtartásához, az esetleges hiba elhárításához.

Lakásvásárlás során az eladónak minden általa ismert hibáról, felújításról tájékoztatnia kell a vásárlót. A vásárlónak tudomásul kell vennie a kialakulóban levő esetleges hibákat (pl. rossz nyílászárók, nedvesedő fal esetén később penészedés), számolnia kell a lakás állagának ilyen jellegű további romlásával is.

A megvásárlás előtt észlelhető hibákért az eladó nem vonható később felelősségre

Hogyan vehetjük igénybe a kellékszavatosság opcióját?

A vásárlástól számított öt éven belül észlelnünk kell a hibát, azt jeleznünk kell a korábbi tulajdonosnak, továbbá kivizsgáltatnunk egy független szakértővel.

Amennyiben régebbi eredetűnek tartja a hibát, mint amennyi ideje birtokokba vettük az ingatlant, nyújtsuk be követelésünket az eladónak, fényképezzük le a hibákat, mutassuk be a szakértő véleményét, hiszen – ha a korábbi tulajdonos megtagadja a követelés kifizetését – később ezekre szükségünk is lehet jogi segítség kérésekor.