A sikeres lakáseladás lépései

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlan eladás sokak számára mumus, annak ellenére, hogy ma már rengeteg hirdetési lehetőség létezik.

Kérjük ingatlanügynök segítségét?

Az ingatlanügynökök segítsége legtöbb esetben megkönnyítheti a munkákat, hiszen már rendelkeznek egy előre kidolgozott hirdetési stratégiával és ügyfélkörrel. Ha ezt a megoldást válasszuk, vegyük figyelembe, hogy a szolgáltatásért cserébe jutalékot kell fizetnünk legtöbb esetben.

Ha egyénileg hirdetünk…

Ebben az esetben fontos arra figyelnünk, hogy ne legyünk túl elfogultak leendő korábbi otthonunkkal. Az érzelmek helyett a tények és az adatok vigyék a prímet, de ezzel együtt legyen a hirdetés szövege könnyen olvasható és érthető.

A hagyományos hirdetési formákat sem érdemes elhanyagolni

Mennyi ideig tart az eladási folyamat?

Általában 6 hónap telik el a ház meghirdetése és eladása között. Ha jó a hirdetésünk és van érdeklődő házunkra, akár gyorsabban is végbemehet a procedúra.

Vajon elfogadható az az ár, amiért hirdetésre került az ingatlan?

Járjunk utána, hogy a környéken található hasonló ingatlanokat mennyiért árulják. Ha a potenciális vevők végiggörgetnek a keresési találatokon, és látnak olcsóbb és hasonló tulajdonságokkal bíró ingatlant, az utóbbit fogják előnyben részesíteni.

Melyik a megfelelő pillanat a házeladásra?

A potenciális vevő felkínál egy összeget a lakásért. Persze azt szeretnénk, ha a hirdetésben megadott árért kelne el az ingatlan, de nem kerülhetjük el az alkudozókat sem, ezért olyan árat szabjunk meg, amiből később még alkudhat a vásárló. Legyünk kitartóak, győzzük meg a vevőket, hogy a megadott összegért valóban megéri a lakás.

Alaposan gondoljuk át, mely ajánlatot fogadjuk el

Használjuk ki az alkalmat, amikor az irányárhoz legközelebbi összeget kínálják fel, és jól gondoljuk meg, hogy elfogadjuk vagy sem, mert talán nem kaphatunk jobb ajánlatot ezután.

Értékesítés módja

Az értékesítés módja nagy szerepet tölt be az eladás sikerességében: az interneten számtalan lehetőség adott ingatlanunk hirdetésére, de a helyi újságokat, hirdetési lehetőségeket se hagyjuk ki a dologból, ha biztosra akarunk menni.

A látogatások alkalmával ügyeljünk arra, hogy a vásárlók pozitív benyomást szerezzenek otthonunkról, arról minden elfogultság nélkül beszéljünk. Válaszoljuk meg az összes felmerülő kérdésüket.

Fizetőképesség ellenőrzése

Ha már az eladás kapujában állunk, kérjük meg vevőinket, hogy bizonyítsák fizetőképességüket egy bankszámlakivonat segítségével. Az adásviteli szerződést csak akkor érdemes aláírni, ha a leendő tulajdonos bizonyította, hogy rendelkezik az ingatlan megvételére elegendő összeggel.

Forrás