Generálkivitelezés vs. egyéni építkezés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Manapság a házépítés nem egyszerű és gyors procedúra, de számtalan módon tehetjük folyamatát könnyebbé.

Mind a kettő esetben egy lakható házat kapunk végeredményül, csupán a kivitelezés, az építkezés időtartama, valamint a rászánt idő és pénz különbözhet.

A generálkivitelező mindent eltervez, egészen az elejétől a végéig: nem kell időt az építkezésre ráfordítani, csupán jelentősebb pénzösszeget beleinvesztálni. Persze a tökéletes munka és a pontos határidő nem garantált, de – mivel minden papírra van rögzítve – könnyen utánajárhatunk a hibáknak, költségeknek, és ez alapján követelhetünk esetleges javítást, kárpótlást.

Mint ahogy mindenhol, a generálkivitelező és generálkivitelező között is van különbség, ezért ha az építkezésre nem is, de a megfelelő szolgáltatás kiválasztására érdemes elegendő időt szánni, hogy ne csak feleslegesen kidobott pénz legyen a végeredménye.

Mindkét esetben ellenőriznünk kell az ingatlan terveit

Abban az esetben, ha magunk akarjuk az építkezést felügyelni és irányítani, több időre és energiabefektetésre lesz szükségünk, viszont ezzel fordított arányban talán kevesebb pénzt igényel. Röviden a feladatokról:

  • Építészmérnök felkeresése, tervek megbeszélése
  • Szakemberek megkeresése, az építkezés elkezdése
  • Építkezéshez szükséges anyagok beszerzése, szállítása
  • Építkezés, a szakemberek munkájának ellenőrzése (itt szükséges lehet építésvezető segítsége, ha nem értünk hozzá)

A költséget jelentősen csökkenthetjük: megkérhetünk ismerős tervezőket, szakembereket, akikről tudjuk, hogy precízen és lelkiismeretesen végzik el a munkájukat, továbbá nem is kérnek el jelentősebb vagyont segítségükért.

Az építkezéshez felhasználandó anyagokat is magunk választhatjuk meg szabadon, és – ha elég ügyesek vagyunk – sokkal olcsóbban beszerezhetjük a jó minőségű építőanyagokat.

Amennyiben tudunk elegendő időt rászánni, továbbá vállalkozó szellemű ismerősöket keríteni, érdemes ezt az opciót választani.