Kéményellenőrzés, ha ingyen van, akkor jöhet

MTI // 2017.09.29
Mióta ingyenes lett a kéményseprés, több kéményt tudnak ellenőrizni a kéményseprők és sok olyan házba is bejutnak, ahol évtizedek óta nem járt szakember.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emlékeztett arra, hogy 2016 júliusában jelentősen átalakult a hazai kéményseprés rendszere: az ország nagy részén, csaknem 2600 településen a katasztrófavédelem vette át a feladat ellátását a lakosság körében.

Azóta a "sormunka", vagyis az ütemezett ellenőrzés ingyenes,  

a katasztrófavédelem által foglalkoztatott kéményseprők pedig minden esetben megbízhatóan ellenőrzik és tisztítják a kéményeket.

Vagyis azok az állampolgárok, akik biztosítják a kéményseprők bejutását, nagyobb biztonságban élhetnek - tették hozzá.

Javasolt az évenkénti kéményellenőrzés

A közelgő fűtési szezonra tekintettel az OKF idén is felhívta a kéményseprés fontosságára a figyelmet. Azokba az ingatlanokba, ahol gázzal működő vagy zárt égésterű fűtőeszköz működik, kétévente, minden egyéb esetben évente érkezik a kéményseprő - írták.

Hozzátették, hogy szakmailag indokolt esetekben gyakoribb ellenőrzést is előírhat a kéményseprő, de az állampolgár is dönthet úgy, hogy sűrűbben ellenőriztet. Utóbbi esetben a szolgáltatást meg kell rendelnie és annak ellenértékét meg kell fizetni.

Szakmailag indokolt esetekben gyakoribb ellenőrzést is előírhat a kéményseprő

Kitértek arra, hogy a katasztrófavédelem ellátási területén a katasztrófavédelemtől, a kéményseprőcégek ellátási területén pedig a településen szolgáltatást végző cégek bármelyikétől meg lehet rendelni az ellenőrzést.

Mint kifejtették, a "sormunka" a kiértesítéssel kezdődik.

 

  • A kéményseprők a megadott időpont előtt két héttel értesítést hagynak a postaládában arról, hogy mikor fognak érkezni.

 

  • Ha a megadott időben a kéményseprő nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést a postaládában.

 

  • Ha a munkát a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor egy újabb papírt hagy a postaládában. Ezen már az áll, hogy 30 napon belül egyeztetni kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a kémény ellenőrzése és tisztítása.

 

  • Ez utóbbi esetben azonban már kiszállási díjjal kell számolni, amelynek mértéke az illetékes önkormányzat rendeletében meghatározott, a 2015. július 1-jei állapot szerinti közszolgáltatási díj 30 százalékának megfelelő összeg - közölte a katasztrófavédelem.

Csaladihazak.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó