Venne vályogházat? A németek vennének!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nálunk sokan lenézik a vályogot. Az ideköltöző németek viszont éppenhogy vályogházakat keresnek. Miért költöznek ide és miért vályogházat akarnak venni?

Meglepődtem, mikor megtudtam egy kifejezetten külföldi vevőkre szakosodott ingatlanközvetítő cég képviselőjétől, hogy egyrészt sok német, orosz, holland, svéd nyugdíjas család akarja nálunk tölteni legszebb éveit; másrészt a németek, kifejezetten vályogházakat keresnek megvételre. Akkoriban én is vályogházban éltem - amit éppen készültem eladni -, és az ingatlanost hallgatva döbbentem rá, micsoda érték az, ahol valójában élek.

Csak röviden: azért választják a külföldiek Magyarországot letelepedésre, mert nálunk sokkal többet ér a pénzük. Amennyiből odahaza egy építési telket se kapnának, annyiból nálunk olyan házat vesznek, olyan telekkel, amilyet akarnak. De miért akarnak vályogot? 

A németek azért keresik és tartják olyan sokra a vályogházakat, mert egészséges benne élni.

A vályogfal páraáteresztő képességénél fogva egész évben állandó szinten tartja a páratartalmat. No, én erre sose gondoltam volna, hogy ez olyan nagyon jó dolog, pedig igen!

Azóta hőszigetelt téglaépületbe költöztünk, így össze tudom hasonlítani a téglát és a vályogot.

Jó hőszigetelési képességgel rendelkeznek a vályogból épült házak

Nyáron a vályogban jobb volt a beltéri klíma, tovább megtartotta a kellemes hővös időt, mint a hőszigetelt téglafal. Ilyen szempontból a hőszigetelés csalódás volt. Erősen gondolkodunk egy légkondi beszerzésén.

Télen viszont érezhetően kevesebb energiával, vagyis olcsóbban fel lehetett fűteni a hőszigetelt téglát, még gázzal is. A vályogházban a fatüzelésű központi fűtéssel tudtunk ugyanolyan jó meleget csinálni - így is drágábban -, igaz, ehhez kicsit többet kellett bajlódni a tüzifával.

Amikor 15 éve a vályogházunkat megvettük - az első házunk volt -, majd leestem a székről, mikor megtudtam, hogy a harmincas-negyvenes években épült, tehát már akkor is volt vagy 70 éves! Utána kezdtem csak megnyugodni, mikor belegondoltam, ha egy ház kibírt 70 évet, akkor jó eséllyel még ugyanennyi benne van - úgyhogy megvettük, és nagyon nem bántuk meg!

A vályog időtálló megoldás

Nem volt panaszunk a dohosságra, mivel mi viszonylag sokat szellőztettünk. A bérházi lakásnál alacsonyabb belmagasság se volt zavaró, egyetlen egy vályogtulajdonság volt, amit a végén már kissé kellemetlennek találtunk, ez pedig a benapozottsága volt.

Tájolása miatt a ház lakószobái délelőtt fürödtek a fényben - mikor nem voltunk otthon -, délután viszont árnyékba borult. A másik oldalon levő kiszolgáló helyiségek (konyha, fürdőszoba, közlekedő) ablakaira meg tűzött nap, azokat meg nem győztük árnyékolni. A mi házunkra nem volt igaz, ami a többi vályogra oly jellemző, vagyis hogy aprócska nyílászárói lettek volna. 

A vályogfal halálos ellensége a víz, jellemzően az árvíz.

Vízben nem állhat sokáig a "lába", mert megszűnik a vályogtégla szilárdsága, és összeomlik. Ami agyagos sárból lett, az ilyenkor agyagos sárrá lesz megint.

A vályogházak esztétikai hibái közé tartoznak a girbe-burba falak, amelyek sarkai a legritkább esetekben sem merőlegesek. Az egyenetlenségeket vakolással ki lehet igazítani; a derékszögmentes sarkokat pedig egy idő után megszokja az ember és utána kifejezetten szórakoztatók.

Vályogház - előtte
Előtte. - Forrás: havastanya.hu

A vályogházak nem elhanyagolható előnye, hogy mintegy 40-50%-kal olcsóbbak a hasonló, téglaépítésű családi házak áraihoz képest. Kellő körültekintéssel bárki megtalálhatja benne számítását.

Van azonban néhány árulkodó jel, ami arra kell, hogy késztessen minket, hogy továbblépjünk egy másik házhoz. 

A repedés alapvetően a vályog száradási-zsugorodási jellemzője.

A felső traktusban látható vízszintes, sarkoknál függőleges irányú repedésektől nem kell megijedni. Az alaptól felfelé induló repedésekből viszont arra következtethetünk, hogy az épület alapja megsüllyedt, rosszabb esetben eltört, aminek a javítása bizony már komoly beavatkozást igényel.

Korábban említettem, hogy a vályog halálos ellensége a víz, ezért a vízszigetelés meglétét, sértetlenségét feltétlenül ellenőrizni kell. Amennyiben még nincs, akkor számolni kell egy vízszigeteléssel: "alárakással". A csapadékvíz elvezetése a házfaltól szintén nagy figyelmet érdemel.

A házon belüli vízhálózat kiépítését is érdemes jó szakemberre bízni, mert bizony egy "eldurrant" vízcső rövid idő alatt óriási pusztítást végezhet a vályogfalakban.

Vályogház - utána
Utána. - Forrás: havastanya.hu

A vályogházak áthidalóit is érdemes megnézetni nyílászárócsere előtt, nehogy későn derüljön ki, hogy nincs, ugyanis akkor bizony az ablak feletti fal képes beszakadni, miután a régi ki van bontva és az új még nincs berakva.

Utolsó tanácsunk a vályogházat hőszigetelni akaróknak, hogy kizárólag kőzetgyapotot használjanak, ugyanis a polisztirol ugyan olcsóbb, de nem páraáteresztő, és lezárja a pára mozgását a vályogfalban, így pont azt a tulajdonságát teszi tönkre, ami miatt a vályogot a németek is oly nagyon szeretik.

Összefoglalva, senki se féljen vályogházat venni, de mint mindenkor mindenben, itt is legyünk körültekintők, nehogy később megbánjuk választásunkat. Mi nem bántuk meg!