10 lakberendezési hiba

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan maguk rendezik be lakásukat újságokból merített ötletek alapján. Ettől azonban még nem feltétlen lesz jó az összkép.

Megmutatjuk, mi az a 10 leggyakoribb lakberendezési hiba, amit a lelkes amatőrök elkövetnek, és azt is, hogyan lehet rajtuk segíteni.

1. Sötét szoba

Bár a sötét színek manapság népszerűek, sokszor jelentősen leszűkítik a teret és bezártság érzetét keltik. Azonban ezt a problémát ki lehet küszöbölni a megfelelő világítás használatával: több lámpa is legyen felszerelve, amelyek különböző irányba szórják a fényt. Az alábbi képen a lámpák dobják fel az amúgy sötét hálószobát.

A sötét színűre festett helyiségekben jelentős szerepe van a világításnak

Rendkívül fontos, hogy ne legyen egyik szoba sem túlzsúfolt; lehetőleg minél kevesebb bútor foglalja a lakóteret. A színek, berendezési tárgyak, különböző anyagok használatával bármely otthont fel lehet dobni; a fém és faanyagok, valamint a világosabb színek alkalmazásával biztosan nem követhetünk el hibát.

Feldobhatjuk lakásunkat színek használatával

A megfelelő kanapé is világosabbá tudja tenni a teret.

2. Roskadásig tele levő polcok

Nem esztétikus látvány, ha az összes berendezési tárgy ki van pakolva polcainkra; szelektálásuk jelentősen javíthatja az összképet. Javasolt kiválogatni azokat, amelyekre már nincs szükség, és eltávolítani őket a polcokról; így több hely marad azon dekortárgyaknak, amelyekkel szebbé tehetjük otthonunkat.

Nemcsak könyveket, hanem dekorelemeket is helyezhetünk polcainkra

3. A kanapé

Nem éri meg egy drága, kényes használatú kanapéra befektetni, főleg ha a gyerekek vagy háziállatok is vannak a lakásban, ezért érdemes mosható párnásat vásárolni. Legyen tisztítható, vízálló, porálló, és minden, ami lehetséges. Ajánlott kárpitos megkeresése újrahúzatás esetén, valamint a kanapé gyakori porszívózása, tisztítása.

A drágább árkategóriájú kanapékat nem mindennapi használatra tervezték

4. Dekoráció

A dekoráció rendkívül jó mód arra, hogy kifejezzük vele egyéniségünket. Először csak kisebb darabokkal érdemes kezdeni, amelyek színben összeillenek. Formájuk nem számít, lehetnek aszimmetrikusak is akár.

A kisebb berendezési tárgyakkal feldobhatjuk otthonunkat

A lakás akkor is nézhet ki jól, ha a dekorációban váltakozik a matt és a fényes felület, valamint a fekete és a fehér árnyalata.

5. A nappali nem elég otthonos

Mindannyian le akarjuk nyűgözni a lakásunkba látogatókat, azonban ez nem mindig sikerül. Ilyenkor lehet, hogy csak egy bútordarabot kell áthelyezni, és máris megoldódik a probléma.

Közel helyezkedjenek el egymáshoz a kanapé és a fotelek, valamint biztosítsuk, hogy az ezeken helyet foglalók kényelmesen el tudjanak helyezkedni és egymás felé fordulni.

Fő a kényelem

A képen található zsiráf a csendet azonnal megtörheti, az ilyen “extrém” berendezési tárgyakról beszélgetésbe lehet elegyedni a vendéggel.

Díszíthetjük nem mindennapi berendezési tárggyal is lakásunkat

6. Képek a falon

Nem számít, festményről vagy csak egy fényképről van szó, ha nem jó helyen van felakasztva, nem érhetjük el vele a kívánt hatást.

A legáltalánosabb hiba, hogy a túl magasra függesztik fel a képeket; javasolt inkább szemmagasságban elhelyezni őket.

A képeket jól látható helyeken helyezzük el

7. Praktikus, de nem vendégváró konyha

A konyhának egyre nagyobb szerepe van a mindennapi életben, épp ezért berendezését sem érdemes elhanyagolni. Rengeteg színű és formájú konyhai kiegészítő létezik, javasolt ezekkel berendezni a helyiséget.

Konyhánk is legyen otthonos

Egy fehér falú konyhát is fel lehet dobni színekkel. Néhány recepteskönyv, virág elhelyezése is remek megoldás, de a kis minikertek és dekortárgyak is életet vihetnek konyhánkba.

8. Nincs fókuszpont

A fókuszpont rengeteget használt fogalom a belsőépítészetben; az a pont, amely azonnal odavonzza a tekintetet, amikor belépünk a szobába (például dekortárgy, kilátás, festmény, szőnyeg, tükör stb.). Hiánya esetén akár egy meglévő darabot is lehet helyezni fókuszpontba, csupán a berendezési tárgyak elrendezésén kell változtatni.

A fókuszpont lehet egy festmény is

9. Párnák

Sokszor csak dekorációként használják a párnákat, így nem is töltik be valódi funkciójukat. Ajánlatos a kanapé két végére helyezni őket, hogy ne foglaljanak el túl sok helyet.

A párnák nem csupán dekorációs eszközök

10. Semmi új

Néha nem árt egy kis vérfrissítés. Persze nem kell nagy változtatásokra gondolni: új dekorációs elemek, kisebb berendezési tárgyak, falfestés, szobanövények áthelyezése – csak néhány példa, amelyekkel újítást lehet tenni otthonunkban.

Frissítsük fel otthonunk kinézetét!

Kapcsolódó cikkek lakberendezés témában:

7 lakberendezési ötlet garzonfelújításhoz
Lakberendezési trendek modern nappalikhoz
Lakberendező tervezte design-fürdőszobák mindenkinek
20 szín, ami kiválóan megy a kékhez
20 szín, ami kiválóan megy a kékhez 2.
Farmerszínben pompázó falak - ez 2017 egyik trendje
Miért legyen lombzöld az év színe?