24 óra alatt elfogyott a támogatás fele

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fűtéskorszerűsítés az átlagjövedelemhez viszonyítva magas költséget jelent a család számára. Vissza nem térítendő támogatással segít az Otthon Melege Program.

Magyarországon közel 3 millióny korszerűsítetlen, pazarló otthon vár a fejlesztésre. Jelenleg csak egy program biztosít vissza nem térítendő támogatást. Azoknak kedvez ez a lehetőség, akik amúgy is terveztek felújítást, mivel a támogatás utófinanszírozású.

Energiahatékonysági korszerűsítés 

Az Otthon Melege Program energiahatékonysági korszerűsítésére június 6-tól lehet benyújtani a pályázatokat. Az NFM közlése szerint az első napon több, mint 3 500 pályázat érkezett be.

Az igényelt támogatás mértéke pedig meghaladta a 2 milliárd forintot. Az átlagos térítési igény 500 ezer forint körül alakult.

A 3,5 milliárd forint értékű keretösszegből még 1,5 milliárd áll az igénylők rendelkezésére. A forrás várhatóan 6-9 ezer épület korszerűsítésére, lakások fűtési rendszerének fejlesztésére lesz elegendő.

A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 40 százaléka, de legfeljebb 700 ezer forint lehet. Igényelhető új kondenzációs kazán beépítés mellett akár fűtéskorszerűsítésre, kéményépítésre és radiátorcserére is.