A magáncsőd lehet az új mentőöv?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az árfolyamgátnak vége, az Eszközkezelő forrásai kimerülőben, a magáncsőd pedig átalakítás alatt. Mi segíthet a több tízezer bajbajutott adóson?

2017-ben a Kormány a magáncsőd intézményének átalakítását tűzte ki célul. Miután a Nemzeti Eszközkezelőnek lassan kimerülőben vannak a forrásai, így a magáncsőd átalakítása lehet a célszerű lépés a hiteladósok megsegítésére.

Az Igazságügyi Minisztérium adatai alapján közel 15 ezer adós van, aki egynél több jelzáloghitellel rendelkezik, és nem fizeti a törlesztőrészletet. Országos szinten pedig 135 ezer olyan háztartás van, aki csúszik vagy több hónapja nem törleszti a hitele részleteit. 2017. februárjáig összesen 659 alkalommal jelentettek csődöt adóssággal kapcsolatban magánszemélyek.

A magáncsőd lényege az volt, hogy a fennálló hiteltörlesztéshez az adós 3,8 százalékos mértéknek megfelelő, de legfeljebb 25 000 forint értékű törlesztési támogatást kap. A kapott összeg csak a törlesztőrészlet kifizetésére alkalmazható. A rengetek feltétel közül - a Minisztérium szerint - az adósokat a „gyámság” előírása tartotta vissza.

Magáncsőd lehet az új mentőöv 

Változtatásokat a hosszú és átláthatatlan dokumentáció 10 oldalra való lecsökkentésével szeretnék kezdeni. Továbbá, hogy az Eszközkezelő és a bíróság is kihagyható legyen a megegyezés folyamatából.

Cél, hogy a rendszer úgy működhessen, mint egy önbevallás.

Az adós feltünteti, milyen tartozása van, mekkora összegben, és mennyi jövedelemmel rendelkezik. Az viszont változatlan maradna, hogy a magáncsődöt csak azok igényelhetik, akik képesek a csökkentett terheket viselni.

A Kormány szerint ez a szabályozásváltozás további 10 000 adóson segíthet.