Jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek

MTI - ingatlanok.hu // 2017.05.25
A bankok támogatják az MNB fogyasztóbarát lakáshitel programját. A minősített hitelek átláthatóbbak lesznek, elősegítve a tudatosabb kölcsönfelvételt.

A bankok közötti árversenyt élénkítheti és ezáltal a hitelek árazását is kedvezőbb szinten maximalizálhatja a fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termékek kialakítása és minél szélesebb körben való elterjesztése.

Az MNB pénteken tette közzé, hogy a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa meghatározta a minősített lakáshitelek főbb jellemzőit, mely szerint

 • a kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot)
 • a folyosításig felmerülő díjakat és költségeket maximalizálták
 • a törlesztőrészletek 3, 5, 10 éves kamatperiodussal vagy akár 30 éves futamidőre fix kamattal fizethetők vissza

Fogyasztóbarát lakáshitel

A bankok június 1-től pályázhatnak a minősítés elnyerésére. A minősített lakáshitelek átlátható hitelfeltételekkel, könnyen összehasonlítható árazással igényelhetők, elősegítve a tudatosabb kölcsönfelvételt. A fogyasztók tájékozódását ősztől jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja. Mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erősítheti a fogyasztói bizalmat is - írja közleményében az MNB.

A minősített banki termékekkel kapcsolatos elvárások:

 • kizárólag egyenlő havi törlesztőrészleteket állapíthatnak meg
 • kamatfelár maximuma a „fair bank” törvényben meghatározott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 1 százalékponttal alacsonyabb
 • 3,5,10 évig vagy a futamidő végéig a kamatot rögzíteni kell
 • a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap
 • a folyósítási határidő pedig a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap lehet
 • a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 ezer forint lehet
 • az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát
 • ha pedig lakástakarék-betétből történik előtörlesztés, a megtakarítás és állami támogatás együttes mértékéig díjmentes

A tájékoztatás szerint a piaci szereplők között ma is erőteljes árverseny zajlik, amit bizonyítanak például a 2 százalékkal kezdődő teljes hiteldíj mutatók (THM) és a nulla forintos induló ajánlatok. A verseny így a program hatására inkább a szolgáltatási színvonal és a kiszámíthatóság mentén fokozódik majd.

Ugyanakkor a bankok rámutattak: bár az ajánlásnak megfelelően a program széleskörű ügyfélkör számára válik elérhetővé, lesznek olyan kockázati, fedezeti szegmensek, ahol valószínűleg nem lehet rentábilisan hitelt nyújtani az MNB által megajánlott kondíciókkal.

Forrás: MTI

Csaladihazak.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó