Mitől lesz okos egy város?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Okostelefon, okosotthon, okosváros... Mi jöhet még?

Korábban bemutattuk, hogy mit is tud a Google, Apple vagy az Alexa okosotthona. Ha egy ház eszközeit össze tudjuk kötni az IoT (Internet of Things) koncepció segítségével, akkor egy várost miért ne tudnának összekötni a házakkal, önkormányzatokkal, közműszolgáltatókkal.

A szakértők szerint:

Egy város attól lesz „okos”, ha a település adott problémáját IT eszközökkel oldják meg, és így teszik hatékonyabbá és kezelhetőbbé a lakosok életét.

Az okosváros lelke

Az okosváros lelkeként egy olyan rendszert képzelnek el, ami automatikusan gyűjti be az adatokat és feldolgozásukat követően irányítja a közüzemi szolgáltatókat, a közlekedést és a városi élet egyéb területeit. Amihez pedig emberi beavatkozás nélkül nem tud megoldást, ott segítséget nyújt a lakóknak.

Az okosváros automatikusan gyűjti be és dolgozza fel az adatokat

Az internetre kapcsolódó szenzorok és eszközök segítségével, emberi jelenlét nélkül lehet megoldani az olyan problémákat, mint a balesetek, veszélyhelyzetek és a forgalmi dugók miatt kialakult helyzet. A lakókörnyezet is biztonságosabbá válna, hiszen egy intelligens arcfelismerő és térfigyelő kamerarendszerrel a bűnözés minden bizonnyal visszaszorulna.

Okos szemetesek

Szemeteskonténerekben elhelyezett szenzorok figyelik a szemét telítettségi szintjét. Az automatizált program az okosrendszeren keresztül jelez a központnak, hogy ideje kiüríteni a szemetet. Így nem alakulnak ki szeméthegyek a kuka körül.

A világ első okosvárosa

Santander Spanyolországban található, ahol a viszonylag fiatal városvezetés az ott élő emberek bevonásával úgy alakította ki az adminisztrációs folyamatokat, hogy az önkormányzatok és a szolgáltatók hatékonyan együttműködjenek.

Okos parkolási rendszer

A parkolás problémáját úgy oldották meg, hogy több száz szenzort építettek be az utakba. Ezen érzékelőknek és további kijelzőknek a segítségével az autósokat a szabad parkolóhelyekhez tudják irányítani. Egycsapásra a városban kialakuló forgalmi dugók problémáját is orvosolni tudják.

A településen olyannyira automatizálták a folyamatokat, hogyha például megreped az útburkolat, akkor az okosváros magától megvilágítja a problémás útszakaszt, figyelmeztetést küld a karbantartóknak, a forgalmat pedig másik útszakaszra tereli.

A folyamatok teljes automatizálása szenzorok segítségével

A város fejlesztései egyedülállóak, azonban sokan még nem tudják kihasználni az okosvárosban rejlő lehetőségeket, nehéz a technológiai fejlődés lekövetése.

Az okosvárost fenyegető veszélyek

Felmerül a kérdés, hogy a rengeteg előny mellett - ami az automatizált folyamatokból adódik - milyen veszélyekkel kell megküzdenie egy okosvárosnak.
A különböző szenzor-, és okoseszközgyártók jelentik az egyik problémát. Képzeljük csak el, hogy egy adott cég érzékelőjét szeretnénk mondjuk felszerelni egy másik cég megfigyelő rendszerével. A különböző gyártási szabványok miatt a két eszköz között kommunikációs probléma merül fel, ezáltal a rendszer sebezhetővé válik. Ezt orvosolandó, egy kezdeményezés indult el, mely a fejlesztőket és a gyártókat egy asztalhoz ültetve oldaná meg a problémát.

A másik kérdéses pont pedig már az okoseszközöknél felmerült kiberbűnözés. Hogyan védhető meg a rengeteg adat?

Kiberbűnözés

A szakemberek ennek a megoldását is egy közösen fellépő biztonsági közösségben látják.

A világot átszövő hálózatok már közel sem a jövő, hanem nagyon is a jelen!