Felhőkarcoló egy aszteroidán – Lehetséges lenne?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az eddigi legextrémebb felhőkarcoló tervét álmodta meg egy amerikai tervezőiroda, a Clouds Architecture.

Bár elsőre elég hihetetlenül hangzik, de egy Föld körül keringő aszteroidáról belógatott épületről van szó.

Legextrémebb felhőkarcolóKép: cloudsao.com

Az Analemma Torony névre keresztelt projekt a tervek szerint egy nyolcas alakú pályát (geoszinkron orbitális pálya) írna le, és napjában kétszer haladna el ugyanazon városok felett. Érintené New Yorkot, Atlantát, Havannát és Panamavárost, így közlekedne az északi és déli félteke között.

Felhőkarcoló mozgásaKép: cloudsao.com

Nem ez az első eset, amikor ilyen lehetetlennek tűnő ötlettel állnak elő, viszont most már rendelkezésre áll a szükséges technológia. A Torony terve olyan összetett technikai megoldásokat igényel - ami még csak papíron létezik - de a gondolat megvalósíthatónak tűnik.

Az épület alapját egy központi mag képezné, amit könnyű, de nagyon ellenálló kábelekkel rögzítenének a nyolcas pályán mozgó aszteroidához. A felhőkarcoló ezeken a nagy szilárdságú huzalokon lógna a Föld felszíne felé.

Kötelekkel rögzített felhőkarcolóKép: cloudsao.com

 A tervek szerint a 28.500 méter magas épületet különböző zónákra osztanák. 

A legalsó szintre kerülne - 3.500 méterre a tengerszint fölé - az átszállóállomás és itt alakítanák ki a szolgáltatóegységeket is: étterem és bevásárlóközpont. Majd a lakónegyedek következnének 8.000 méter körüli magasságig.

A lakásokat és irodákat a földön szerelnék össze és úgy szállítanák a maghoz. A felhőkarcoló elemeit Dubajban, az Arab Emírségek tapasztalatát igénybe véve építenék. A térség mellett szól még, hogy az építési költségek olcsóbbak lennének, mint mondjuk egy New Yorkban történő kivitelezés esetén.

Ebben a magasságban már a külső hőmérsékletre és a nyomásra is figyelni kell, ezért is változnának a tervek szerint a különböző emeleteken elhelyezkedő lakosztályok ablakai.

Kilátás 8000 méter magasanKép: cloudsao.com

A következő szinteken múzeumok, templomok, a legfelső blokkban pedig temetők lennének. Ebben a 32.000 méter körüli magasságban 42 perccel tovább van világos, mint a földfelszín közelében.

Az Analemma Torony energiaellátását napelemekkel biztosítanák, amiket a megfelelő magasságba helyezve, állandó napsütésnek tennének ki. A víz a felhőkből kinyerve, szűrt formában állna rendelkezésre az épület számára.

A lakók és látogatók szállítását drónok végeznék. A tervezet szerint New Yorkban lesz az egyetlen megállóhely, ahol a ki- és beszállás a Torony lassabb haladása miatt megoldható.

Ha a koncepció meg is valósítható, a legnagyobb kérdés továbbra is az, hogyan is áll majd rendelkezésre a tervek alapjául szolgáló, 50.000 km magasságban pályára állított aszteroida.