Lakásépítés engedélyezési eljárás nélkül

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem kell engedélyt kérni a 300 négyzetméternél nagyobb lakások építésénél sem. Ha lakhatásra szánják az épületet, elég az egyszerű bejelentés.

2016. óta elég volt az egyszerű bejelentés, ha egy magánszemély 300 négyzetméternél nem nagyobb házat - nem eladás céljából - építtetett vagy bővíttetett. 160 négyzetméter alatt pedig még illeték befizetésére sem volt szükség.

Idén már a 300 négyzetméternél nagyobb ingatlanok esetében sem kell építési engedélyért folyamodni. 

A változtatás oka, hogy vannak olyan lakóházak, amelyekben több lakás is helyet kap, így a teljes alapterülete meghaladja a 300 négyzetmétert. Viszont, ha csak egy tulajdonos szeretett volna bővítést végrehajtani - hiába van 300 négyzetméter alatt a tulajdonrésze - nem tehette meg engedélyezés nélkül.

Építési engedély nélkül

Azonban az nem változik, hogy a bejelentést az építkezés tervezett megkezdése előtt 15 nappal be kell nyújtani a kivitelezési dokumentációkkal. A bejelentéstől számított 10 éven belül az kivitelezést be kell fejezni. Ha ezen idő alatt nem fejeződik be az építkezés vagy bővítés, akkor az elkészült részt le kell bontani.

Egy másik 2016-ban hozott határozat szerint, az új lakások után fizetendő áfa mértéke is csökkent 27 százalékról 5 százalékra. A kedvezményes áfa 2019. december 31.-ig hatályban marad. Továbbá, az is egyszerűsíti az eljárásokat, ha a közmű és kémény építésekor a szolgáltatók jóváhagyását kérve 8 napon belül nem érkezik válasz, akkor az elfogadottnak tekinthető.

Az új szabályok értelmében a bejelentéssel feljogosítottá válik az építtető az építkezés megkezdésére. A 300 négyzetméter fölötti lakásépítésre és bővítésre vonatkozó jogszabályváltozás a hatálybalépését követő ügyektől lép érvénybe.