Okosotthonok - vigyázzon, a beszélő maci valójában tégla!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amilyen aranyos egy interaktív, anyu hangján megszólaló okosjáték, olyan veszélyes is egyben - ha másoknak is beszél.

30 évvel ezelőtt a gyerekek még a porban rúgták a bőrt és fakardokkal játszottak. Mára már a babáikon keresztül beszélgetnek és a robotkutyáikat sétáltatják.

teddy bear smart toy
A CloudPets maci például képes arra, hogy a szülő hangján szóljon a gyerekhez. Ehhez nem kell más csak egy applikáció és már fel is mondhatjuk az üzenetet a telefonra, amit a gyerkőc a Teddy maci szájából hall vissza. Így kedveskedhetnek a szülők a kis lurkóknak nap mint nap.

kedves aranyos okosjátékok

Azonban elég egy kis hiba a gyártó részéről, hogy egy ügyes hacker kijátsza a nem megfelelő védelmet és hozzájusson az adatokhoz. Hanganyagok milliói kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Pontosan így jártak a CloudPets teddy okosjátékot vásárlók.

 Az adatkezelés biztonsági hiányosságai miatt több százezer vásárló személyes anyaga került nyilvánosságra.

A megszerzett felvételekkel visszaélve, akár engedély nélküli reklámozásra vagy zsarolásra is használhatják azokat.

CloudPets okosjátékok
Hasonló biztonsági rést hagytak a Hello Barbie és a Cayla doll játékok gyártói is. Az adatvédelemmel kapcsolatos hiányosságok sebezhetővé tették az okosbabákat.

A Cayla doll babák megfelelő tanúsítvány és jelszóvédelem hiányában gyakorlatilag kémkedhettek a gyerekek után és a korábban felvett hanganyagokhoz illetéktelenek is hozzáférhettek. Ez intő példa lehet az okosjátékot beszerezni tervező szülők számára, hogy jól gondolják meg, behozzák-e ezt a veszélyforrást otthonukba.

Cayla doll okosbaba
Ha mégis okosbaba vásárlására adják a fejüket, az alábbiakra érdemes odafigyelniük:

  • Legyenek körültekintőek, milyen jellegű adatokat küldenek ezeken az eszközökön keresztül.
  • Ne ugyanazokat a jelszavakat használják amiket a ház többi okoseszközéhez, és törekedjenek a minél nehezebben megfejthetőekre.
  • A választott okosjátéknak legyen biztonsági tanúsítványa.

Bezzeg a jó öreg búgócsiga és a családi hétvégék nagy sztárja, a gazdálkodj okosan nem csak, hogy nem adta ki adatainkat és szokásainkat, de telefonra sem volt szükségünk egy kiadós szórakozáshoz.

Korábbi cikkeink az okosotthonok biztonsági kockázatairól és az okoseszközeink védelméről.