Családi házat venni vagy építeni érdemes?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A használt felújítás után sem lesz feltétlenül olyan, amilyet valójában szeretne az ember. Az új olyan lesz, de milyen áron.

Házak fillérekért
A Facebookon terjedő kamuhíreknek hála sajnos sokan úgy gondolhatják, hogy néhány millióból lehet lakható, új házat építeni Magyarországon. Erre lenne mód, csak még példa nincs nálunk. A valóság ezzel szemben valójában az, hogy rengeteg olyan ház van a piacon, amelynek az árából egy új építésű ház szerkezetkész állapota sem jönne ki.

Vidéken olcsóbb
A fenti állítás különösen igaz vidékre, ahol egy újonnan épített ház értéke a piac jelenlegi helyzete miatt sokszor nincs összhangban a bekerülési költséggel. Persze nem kétséges, hogy egy felújítandó háznál vannak olyan pontok, amik buktatók lehetnek, és ezek sokszor közel sem egyértelműek egy laikus számára. Előfordulhat, hogy egy hozzáértő szem számára egy olyan lerobbantnak tűnő ház is értékes lehet, aminek a láttán egy laikus menekülne, de a fordítottjára is volt már példa.

Vidéken a fővároshoz viszonyítva olyan alacsonyan vannak az ingatlanárak, hogy olyan áron lehet azonnal beköltözhető házat kapni, amiből egy új házat a szerkezetkész állapotig sem lehetne felépíteni.

Ha rejtett problémáktól mentes a ház, akkor egy jó tervezéssel és átgondolt kivitelezéssel jóval alacsonyabb áron lehet az újjal energetikai szempontból szinte teljesen megegyező képességű és komfortfokozatú házunk.

Felújítás

Ütemezett kiadások
Az sem elhanyagolható tény, hogy a lakhatósághoz nem kell feltétlenül az egész összeget egyszerre kifizetni, mert itt egy eleve lakható ház képezi a kiindulási alapot, így az igényekhez és a lehetőségekhez mérten lehet ütemezni a felújítást. Ez hatványozottan igaz például a vidéki parasztházak felújítása esetén: itt ugyanis a fentieken túl még a ház hosszanti tagoltságával is lehet játszani. Egy-egy görbe, vagy néhol hiányos fal, esetleg nedvesedés vagy nem feltétlenül patent állapotban lévő tető senkit ne riasszon el egy parasztház felújításától.

Szakvélemény
Anélkül viszont nem érdemes belefogni a vásárlásba, ill. később a ház felújításába, hogy előtte szakértővel meg ne nézettük volna. Egy ház felújítása sokszor jár előre nem számolható költségekkel, amik kellemetlen meglepetéseket is okozhatnak. Törekedni kell ezek minimalizálására, illetve arra, hogy az esetleges változtatások ne károsítsák a meghagyott szerkezeteket és azok eredeti szerepük szerint működhessenek.

Testreszabott és új ház - sok pénzért
Egy új ház építésénél a döntő tényező az, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre. A házépítés költségei - nagyjából - előre tervezhetők, de mindig számolni kell a hirtelen fellépő kiadásokkal is, így nem árt, ha van tartalékunk az ilyen esetekre. Természetesen a családi ház építését megelőzi a telekválasztás, terveztetés, engedélyeztetés, az építési vállalkozó kiválasztása, majd az építkezés felügyelete.

új ház

Valamit valamiért
A hosszú hónapokig tartó stressz, amit fel kell vállalnia annak, aki saját házat szeretne, sokakat elriaszt az építkezéstől. A csendes magány és az esetlegesen magasabb hozam, amellyel egy családi ház értékesítése kecsegtet, azonban meghozhatja a kedvünket a vakolókanál megragadásához.

Telek
A házépítéshez először is telket kell vásárolnunk, ahol építkezni fogunk, majd be kell szereznünk az építési engedélyeket, egyeztetni kell egy kivitelező céggel, folyamatosan felügyelni kell a munkálatokat és esetlegesen meg kell oldani gyermekünk felügyeletét is.

Biztos, hogy minden az, ami
Nem elhanyagolható előny, ha mi választjuk ki az anyagokat, állítjuk be az összes falat és teljesen egyedileg, a mi kényelmünkre szabjuk új családi házunkat. Biztosan tudni fogjuk, hol futnak az elektromos és vízvezetékek és milyen minőségű anyagok lettek beépítve, így az esetleges felújítás vagy továbbépítés sem fog gondot jelenteni a későbbiekben.

Felújítás

Árak
Alapigazság, hogy a legnagyobb különbséget egy vidéki és egy budapesti családi ház építési költségei között a telekár jelenti. A fővárosban ugyanis egyáltalán nem meglepő módon a vidéki árak többszöröséért juthatunk egy alkalmas földdarabhoz, amely természetesen akár milliókkal is megnövelheti a szükséges források mértékét.

Budapest
A legtöbb rendelkezésre álló, családi ház építésére alkalmas telekkel a III,. a IV., a XIV., a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületben találkozhatunk, és mivel a kínálat viszonylag „bőségesnek” mondható, az árak ezekben, a kerületekben talán még nem annyira valóságtól elrugaszkodtak, mint a szűkös kínálattal rendelkező, belvárosi kerületeké, ahol szinte csupán bontás útján lehet telekhez jutni.