10 perc hólapátolás vagy 5 év börtön?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kinek is kell eltakarítani a havat? Mivel szabad sózni? Mi a helyzet az utak takarításával? Beperelhetnek minket, ha nem tesszük meg?

Beköszöntött a fagyos évszak, volt, ahol már esett is a hó, és van, ahol még csak ezután fog. Egy biztos, idén sem ússzuk meg a téli pluszmunkát, éppen ezért a lakás- és családiház-tulajdonosoknak sem szabad megfeledkezniük arról, hogy a járdák plusz terheket rónak rájuk.

A hótakarításról és a csúszásmentesítésről, azaz a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról a legtöbb esetben a tulajdonosnak vagy a bérlőknek kell gondoskodniuk.

hó

Míg egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó és jég okozta kellemetlenségekről gondoskodni, egy társasháznál már sokan nincsenek tisztában ezzel. Pedig itt is hasonló a helyzet. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés és a járda rendbentartása, így ez vonatkozik a társasház albetéteseire is.

Nagyon elterjedt tévhit, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása és a járdák biztonságossá tétele.

A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket, de nincs benne előírva a hó eltakarítása, és a csúszásmentesítés.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lehet külön megállapodást kötni arról, hogy ez nem a lakók felelőssége, hanem a közös képviselőé, vagy éppen egy alvállalkozóé. Ekkor már nem a lakókat terheli a felelősség.

jég

Ha mégis megtörténne a baj, a káresetet szenvedő személy jogi útra terelheti az ügyet, azaz feljelentést tehet. Jobbik eset, ha csak anyagi kár keletkezik és ezt meg kell térítenünk.

Amennyiben személyi sérülés is történik, akár 5 év letöltendő büntetést is kiszabhatnak.

A csúszásmentesítés elmulasztása gondatlanságnak minősül.

De vajon mi a helyzet akkor, ha mi mindent megtettünk, de mégis megtörtént a baj? Ha valóban elvégeztük a takarítást, de - a folyamatos havazás miatt - a két takarítás közt elesik valaki a házunk előtt, akkor egy előre megkötött felelősségbiztosítással gondoskodhatunk arról, hogy ennek anyagi vonzata ne minket terheljen.

Sózni szigorúan tilos!

A jelenleg is hatályos rendelet szerint, tilos sóval fagymentesíteni, aki még is megteszi akár ötvenezer forintos bírságra is számíthat. A só azért tiltott, mert környezetszennyező, megmérgezi a talajvízkészletet, a növényeket, sőt még a járműveinket is rongálja.

Csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelent:

  • homok,
  • sóder,
  • faforgács
  • fahamu,
  • gránitkő-zúzalék

jég

Az utak tisztán tartása egy elég bonyolult kérdés. Ez természetesen nem a tulajdonosok kötelezettsége, de ahány város és út, annyi variáció; a leggyakrabban az alábbiak valamelyikéhez tartozik:

  • állami Közúti Műszaki és Információs Kht.
  • város,
  • alvállalkozás
Ami még érdekes lehet, hogy ha a ház előtt van buszmegálló, akkor elviekben azt is a tulajnak kellene takarítani, amihez a busztársaság biztosítaná a felszerelést, de ez sem törvényszerű, itt is vannak kivételek.