Jótanácsok kertészkedőknek a hideg téli napokra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az őszi betakarítással és a letéliesítéssel nem érnek véget a kerti tennivalók. Tudta, hogy locsolni télen is kell?

A tél a kertészkedők számára főleg a pihenést jelenti, de azért a hideg évszakban is lehet szorgoskodni a kertben és a ház körül. A diófa lehullott lombja mérgező, ezért nem szabad komposztálni, célszerű a zöldhulladékkal együtt elszállíttatni.

A hosszú, téli "kényszerpihenő" kiválóan alkalmas a következő évi kertterv átgondolására és az ehhez szükséges talajelőkészítő munkálatok elvégzésére. Azonban az igazi kertbarát a téli hónapokban is talál magának elfoglaltságot a szabadban és a ház körül is. A télire elraktározott zöldségféléket, gyümölcsöket például nem árt időnként átnézni, és az esetlegesen előforduló hibás vagy rothadásnak indult terményeket eltávolítani az egészségesek közül, hogy megakadályozzuk a romlás továbbterjedését.

Zöldségek a télre

Fagymentes napokon - kiváltképp, ha csapadékban szegény telünk van - ne felejtsük el meglocsolni a tűlevelűket és az örökzöld cserjéket, tujákat, ciprusokat. Hajlamosak vagyunk róluk elfeledkezni pedig az "örökzöld" elnevezés arra utal, hogy télen-nyáron él a növény és amennyiben nem jut elegendő vízhez a hideg évszakban, bizony kiszárad.

Fagyérzékeny évelő virágainkat és fűszernövényeinket takarjuk be falevelekkel. A gyümölcsfák metszésével várjunk februárig, a tél nagy részén csak a lassú növekedésű fákat és a bogyós cserjéket ajánlatos megmetszeni, de ezeket is csak -2 °C feletti hőmérsékletnél. Februárban - amennyiben az időjárás indokolja - akár már a komposztot és a komplex műtrágyákat is kivihetjük a gyümölcsfák köré, valamint a gyepre és a zöldségeskertbe.

Ha nyáron is szép pázsitot szeretnénk, akkor fagymentes időben célszerű speciális fűlazítóval meglevegőztetni.

A hosszú téli hónapokban az egyik nagyon hasznos és kellemes szórakozás az áttelelő madarak etetése. Mindenképpen kifizetődik a rájuk fordított törődés, hiszen a meleg évszakokban a kerti kártevők pusztításával bőségesen megfizetik téli eleségük költségét. Nagyszerű érzés figyelni az etető körül ide-oda repkedő apróságokat és látni boldogságukat. Nemkülönben jó tudni azt is, hogy ezzel megmentjük őket az éhenhalástól.

Általános szabály, hogy kezdjük el időben etetni őket, valamint életbevágóan fontos, hogy az etetési folyamat rendszeres maradjon. Az aprócska madaraknak télen gyakran csak annyi erejük marad, hogy éppen eljussanak a legközelebbi etetőig, ahova odaszoktak. Ha üres etetőt találnak, mulasztásunkért ők bizony az életükkel fizethetnek. Ráadásul, aki a hasznos kismadarakat a téli etetéssel a kertjébe csalogatja, kevesebb gondja lesz tavasszal a kártevőkre. Fontos, hogy az etető legyen a madarak számára könnyen hozzáférhető és az esőtől-hótól védve tárolja az élelmet. A legtöbb áttelelő madarunk rovarevő, ezért már novembertől elkezdhetjük az etetésüket és áprilisig folytassuk, amikor majd megjelennek az első rovarok. Nagyon meg fogják hálálni a sok törődést!

Helytelen csak fagy idején és nagy hóban etetni a madarakat, a rendszertelen etetés akár halálukat is okozhatja. Naponta az eledelt leginkább reggel és délután szórjuk ki. Télen csak nagyjából 8 órát van világos, a madarak ekkor már nem 16 órán át táplálkoznak. Amennyiben egy madár fagyban, 24 órán keresztül nem jut élelemhez, halálra van ítélve.

Madáretető a tél hobbija

A napraforgómag kifejezetten nagy olajtartalommal bír, ezért hasznos a madarak élelmezésében. A forgalmas téli etető látványosság is egyben, igazi kikapcsolódás, felüdülés figyelni a madarak nyüzsgését. Ezeken túl pedig még arra is alkalmas, hogy gyermekeinkkel megszerettessük a madarakat és rajtuk keresztül adhassunk nekik egy szeletet a csodálatos természet egészéből.