Energiatakarékos ház tervezése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az energiatakarékos épület a benne lakók szempontjából gazdaságosabb.

Olcsóbb üzemeltetést, a környezet szempontjából pedig kisebb szén-dioxid kibocsátást, azaz kevesebb légszennyezést jelent, ami népegészségügyi és ökológiai szempontból is egyre jobban érvényesítendő alapkövetelménnyé válik.

Nem feltétlenül jelent építési többletköltséget egy-egy gazdaságos épület. Például egy 20%-os többletköltség a kivitelezéskor jelenthet akár 60%-al kedvezőbb üzemeltetést (rezsi költséget) is a későbbiekben. Minden olyan építmény célközönség lehet az energiatakarékosságra, melyben emberi tartózkodás és tevékenység zajlik (ezek lehetnek középületek, kereskedelmi épületek, üzemek, sportlétesítmények, templomok stb.).

Brockloch Bothy

Nem utolsósorban azt is tudni kell, hogy magasabb a CSOK ("szocpol") támogatás összege, ha "A", vagy A+ energetikai besorolású az új lakás. Amennyiben "A" energetikai kategóriájú lakás kerül építésre, akkor a támogatási összegeknél 1,1 szeres szorzót kell alkalmazni. "A+" energiaosztály esetén a szorzó 1,2, míg passzív házaknál 1,3.


Hogyan, miből?

Egy energiatakarékos épület nem csak jó hőszigetelésből áll. Fontos tényező lehet az épületek geometriai kialakítása, a napsugárzás aktív és passzív hasznosítása, a fűtés szabályozása, a külső határoló szerkezetek tájolása; sőt, már a telek kiválasztása is meghatározó szempont, ha valóban sikeresen akarunk a későbbiekben a rezsivel spórolni. Annak érdekében, hogy valóban teljesüljenek céljaink, az alábbi szempontokat ajánlott figyelembe venni:

  • a megfelelő telek kiválasztása: a terepadottságok, a környező növényzet és épületek mind befolyásolják későbbi energiatudatos tervezésünket
  • energiatakarékos épület-geometria és építő anyagok megfelelő kombinálása: funkcionálisan, szerkezetileg, és anyaghasználat szempontjából úgy érdemes tervezni, hogy alacsony energiaigényű legyen a létesítmény minden évszakban
  • megújuló energiaforrások igénybevétele: fel kell mérni, milyen megújuló energiaforrásokra számíthatunk a telek adottságai mellett, és ezeket ki kell aknázni

 

Wintergarden

 

Energiatakarékos ház tervezésének alapvető szempontjai:

  • energetikai szempontból is ideális elhelyezkedés és tájolás
  • alacsony hővezető képességű külső határoló szerkezetek
  • energiatakarékos alakzat és kialakítás
  • természetes fény, napfény optimális felhasználása berendezések nélkül is
  • energiatakarékos fogyasztók alkalmazása (LED világítás, A+ besorolású hűtő, takarékos csaptelepek....)
  • megújuló energiát hasznosító gépészet (napelemes, hőszivattyús, napkollektoros rendszerek, vízgyűjtő, víztakarékos rendszerek, szennyvíz tisztító berendezések...)

 

Megújuló energiaforrások lehetnek:

  • Napenergia: a nap sugárzását kétféleképpen is fel lehet használni. Vagy a fényét felhasználva fotovoltaikus elektromosság generálásával (napelem) vagy a hőenergiája felhasználásával (napkollektor) . A napenergia használata történhet aktív módon, mint a naperőmű vagy a napelem, illetve passzív módon, mint például az épületek tájolása segítségével elért hőmegtakarítás.  A nap fényét felhasználhatja például a napelemes rendszer áram termelésére, vagy a napkollektorok vízmelegítésre a használati melegvízhez, vagy fűtéshez.  Esetleg a téren mint közegen (pl. télikert) keresztül fejti ki hatását, különböző szerkezeti hő - leadókon át.
  • Szél: a szél mozgási energiáját a szélerőművek, különféle kialakítású szélkerekek használják fel, és elektromos energiává alakítják ott, ahol erre domborzatilag lehetőség nyílik.
  • Geotermikus: a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet; ez használja fel például a geotermikus fűtésrendszer.