5 dolog, amit feltétlenül tudnia kell, mielőtt meghirdeti a házát

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Házat venni bárkinek megy, házat eladni viszont már tudni kell.

Összegyűjtöttük a házeladók leggyakoribb sóhajtásait: "Bárcsak tudtam volna ezt, mielőtt meghirdettem a házat!"

1, Mennyit ér a ház valójában?
"Volt egy elképzelésem, amennyiért el akartam adni a házam - mint utóbb kiderült, valószerűtlenül magas -, és meg se fordult a fejemben, hogy körül kellett volna néznem a piacon, hogy megismerjem a konkurenciát."

Az ingatlanpiac mostani felfutását látva könnyű elcsábulni és túlárazni a házat. Főleg akkor, ha az eladási árat teljes egészében bele kell forgatni az új ház vételárába. A legrosszabb, amikor egy háztulajdonos túlárazza az ingatlanát és csodálkozik, hogy senki se érdeklődik a háza iránt.

Honnan lehet tudni, mennyit ér a háza? Jó, ha tisztában van a háza egyedülállóan jó tulajdonságaival és azokkal, amik kevésbé előnyösek. Képzelje magát a vevők helyébe és kezdjen el hasonló adottságú eladó ingatlanok után kutatni a környéken. Érdeklődőként akár meg is nézheti egyiket, másikat. Szűkítse le a keresést a legtöbb egyezést mutató házakra - közelség, szobaszám, telekméret, állapot, stb. alapján -, és próbálja megtudni, milyen áron keltek el ezek az elmúlt időszakban. A piackutatás eredményeként ki fog alakulni egy viszonylag objektív kép a helyi árviszonyokról és ha elég őszinte magához, azt is tudni fogja, hogy vevőként mennyit adna a saját házáért.

2, Miért fontos, milyen az ingatlanközvetítő?
"Több hibát is elkövettem első házam eladásakor. A legnagyobbat akkor, amikor megfogadtam egy rokonom tanácsát és csak egyetlen ingatlanossal beszéltem, akit ő agyondicsért, és akivel végül meg is állapodtam. A végén 10%-kal kevesebbet kaptam a házért mint amennyi reális lett volna."

Nagyon sok múlik az ingatlanközvetítőn, ezért érdemes többet is meghallgatni, kikérdezni, mielőtt megbízná valamelyiküket, így nagyobb eséllyel találja meg a legrátermettebbet. Figyelje meg, mennyire ismerik jól a helyi ingatlanpiaci körülményeket, mennyire indulnak be a háza láttán és ne hagyja magát megtéveszteni a csilivili prezentációikkal, meg a mézesmázos ígéreteikkel.

3, Végigolvassa bárki is az ingatlanhirdetéseket?
"Bárcsak én írtam volna a hirdetésem szövegét! Az ingatlanosom helyesírása és fogalmazása annyira csapnivaló volt, hogy én vevőként biztos, hogy soha meg se néztem volna egy ilyen házat."

 

5 leggyakoribb bárcsak tudtam volna dolog házeladáshoz


Csak azért, mert az ingatlanos egy vérprofi sales-es, még nem jelenti azt, hogy ő feltétlenül profi szövegíró és fényképész is egyben. A csalódások elkerülése érdekében talán jobb, ha még a hirdetés publikálása előtt udvariasan elkéri a képeket és a szöveget.

4, Hogy kell felkészíteni a házat eladásra?
"Meg se gondoltam volna, hogy egy családi ház eladásához élére kell állítani mindent, amit egy család a mindennapjaiban használ: gyerekjáték, etetőszék, babakocsi, mindent derékszögben és elvágólag kell elpakolni. Ráadásul mindennek természetellenesen ragyogóan tisztának kell lennie."

Nyilvánvalóan mindenki tiszta és rendezett otthonban él. De házeladáskor a patyolattisztaság és a rend alapfeltétel. Ragyogó ablakok, csillogó szaniterek, sehol egy ottfelejtett telefon vagy távirányító. Az eladók akkor teszik a legjobban, ha a szerződés aláírásáig aszkéta életet élnek és minden nélkülözhető holmijukat bedobozolják és elrejtik a kutató szemek elől. És a legfontosabb még egyszer: mindennek ragyogó tisztának kell lenni. Hétvégén nagytakarítás!

5, Mi legyen a házi kedvencekkel?
"Amikor a házunkat árultuk, volt két macskánk meg egy kutyánk. Azt gondoltam, megoldható, hogy likvidáljuk őket a mutatások idejére. Szánalmas volt, ahogy napközben haza kellett ugranom és betuszkolnom őket a kocsiba és órákon át körözni velük a ház körül, amíg az ingatlanos ügyfelezett..."

A ház eladásakor a nagy igyekezetben könnyen el lehet feledkezni a házi kedvencekről. Pedig ők bizony rendkívüli kreativitással képesek lenullázni több napi rendrakást és a legalaposabb nagytakarítást is. Egy szép nappalit lágyan belengő állati ürülék szaga nagyban rontja eladási esélyeinket. Ráadásul a potenciális vevő, aki allergiás az állati szőrökre, az azonnal kifordul egy ilyen házból. Az eladás érdekében tanácsosabb őket ebben az időszakban házon kívül tartani - mármint a háziállatokat - és még a legapróbb rájuk utaló nyomot is eltüntetni.