Családi ház bővítése felfelé - emelet és főtér

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Előfordulhat, hogy családi házunkat hely vagy egyéb hiányában nem vízszintesen, hanem felfelé tudjuk csak bővíteni.

Ez esetben a tetőtér-beépítés az az emeletráépítés a két járható út - nézzük, milyen tudnivalókat érdemes szem előtt tartani, ha ilyesmire adjuk a fejünket.

A tetőtér-beépítés a tetőszerkezet átalakítását, az emeletráépítés pedig annak bontását és újjáépítését igényli. 

Hagyományos tetőtér-beépítés esetén a már meglévő tetőszerkezet átalakítása után alakult ki az új tető. A tartókra ható terhelések ez esetben általában megnövekednek, illetve a terhelés mértéke helyenként megváltozhat. Emeletráépítésnél a teljes tetőszerkezet elbontásra kerül, így gyakran a meglévő földszint feletti födémet is meg kell erősíteni, illetve egy új tetőszerkezet építése is a további feladataink közé tartozik. A tetőtér beépítések és emeletráépítések semmiképpen nem egyszerű feladatok: jóval több gonddal járnak, mint egy családi ház felépítése. Már a tervezés során jó pár akadállyal kell megküzdeni, ill. nagy gondot kell fordítani az építés közbeni állagmegőrzésre, valamint a beázások, fagyások és egyéb károk megelőzésére.

Tetőtér beépítése

Amikor beépítjük a tetőterünket, valójában egy új emeletet alakítunk ki házunkon, ami növeli otthonunk hasznos alapterületét és értékét is. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, néhány kivitelezési szabályt be kell tartanunk: a régebbi családi házak tetőszerkezeteinek teherhordó képessége nem mindig megfelelő, ezért, mielőtt beépítjük a tetőteret, a faszerkezetekről mindenképp javasolt szakvélemény készíttetni. A szakértői véleményben megjelölésre kerülnek a problémás részek, és javaslatokat rögzítenek a felújítás módjára. A következő lépésben a ház alapozását kell megvizsgálni, itt szintén szakvélemény készítése javasolt, amelyben felülvizsgálják, hogy az alap képes-e többletterhelést elviselni. E két dokumentum birtokában felkereshetünk egy tervezőt, aki az engedélyezési tervet fogja elkészíteni. A kivitelezéskor érdemes új, jó minőségű nyílászárókat használni.

Emeletráépítés

Amennyiben új emelet ráépítését választjuk (ez esetben ügyeljünk arra, hogy ez csak ott lehetséges, ahol a belmagasság minimum 190 cm), az első dolgunk az legyen, hogy tájékozódunk a beépítési lehetőségekről az illetékes önkormányzatnál. Ilyenkor többnyire elegendő a pontos cím és a helyrajzi szám ismerete - ezek alapján kikereshető, hogy azon a területen, ahol lakunk, mik a részletes beépítési szabályok. A ráépítéshez építési engedélyre lesz szükségünk, amelyet csak egy tervdokumentáció birtokában valósíthatunk meg. A földhivatalból szükségünk lesz 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lapra, valamint egy helyszínrajzra.

A közműveket akkor kell megkeresni, ha a vállalkozásunk olyan mértékű bővítéssel jár, ami az előírt határértéknél nagyobb mértékben növeli a víz-, gáz- vagy áramfogyasztásunkat. Amikor megszületik a jóváhagyó határozat, az még nem válik rögtön jogerőssé: ha jogerős a határozat, még ki kell tölteni egy építkezést bejelentő nyomtatványt, amelyen be kell jelenteni a felelős műszaki vezető személyét, akinek megfelelő jogosultsággal kell rendelkeznie. 8 nappal a bejelentés után lehet az építkezés "nettó" részéhez hozzáfogni.

A kiadott jogerős építési engedély két évig érvényes, két éven belül be kell jelenteni az építkezés kezdetét, vagy hosszabbítást kell kérni. Amennyiben ezt elmulasztjuk, új építési engedélyre lesz szükségünk. Az építkezés megkezdésétől számított 5 éven belül használatbavételi engedélyt kell kérni, amit jelenleg - egyelőre - illetékmentesen tehetünk meg.