Garázs, melléképület, pince építése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Előbb-utóbb felmerülhet az igény egy garázs kialakítására vagy egy melléképület felhúzására.

Amennyiben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy családi házban éljük életünket, és lehetőségünk van bővítésre, előbb-utóbb felmerülhet az igény egy garázs kialakítására vagy egy melléképület felhúzására, ahol a szerszámokat vagy egyéb, a házban / udvaron nem tárolható dolgokat tartjuk. Nézzünk át néhány ehhez kapcsolódó tudnivalót!

A garázsépítés, a kerti melléképület felhúzása, a nyári konyha megépítése vagy felújítása viszonylag olcsón is kivitelezhető, főként, ha azokat egy ház kivitelezési költségéhez hasonlítjuk. A 2008-as gazdasági válság erőteljesen visszadobta a magyarok építkezési hajlandósságát (persze máshol sem sokkal jobb a helyzet): a többség az vagy nem épít semmit, vagy esetleg csak azt végzi el, ami feltétlenül muszáj. Viszont tagadhatatlanul egyre nagyobb az igény ezekre a melléképületekre, főként ott, ahol családi házban laknak.

Garázs

Magyarországon több mint 3 millió gépjármű van forgalomba, amit mindenki szeretne biztonságos helyen tudni. Más jellegűek a garázsok a társasházakban, irodaházakban, és megint különbözőek egy családi háznál. Az első esetben nagy közös garázsokról kell beszélnünk, amelyek rendszerint őrzött helyek. A családi házaknál ellenben saját különálló, zárt garázsok épülnek. A garázsok anyaga, mérete is sokféle lehet: ezeknek elsősorban a pénztárca, másodszor pedig a fantázia szabhat határt. A legegyszerűbb kivitelezésű garázsok viszonylag kedvező áron felépíthetők.

Bár az ingatlanon belül a garázs építéséhez nem szükséges engedély, a helyi önkormányzatnál tett bejelentésről azért ne feledkezzünk el, ugyanúgy, mint ahogy a tervről sem. Leendő garázsunkat célszerű a lakóház bejáratához közel, valami olyan részen kialakítani, ahol a ki- és beállás viszonylag egyszerűen megoldható. Lehetőleg ne vágjunk ki fát telepítéséhez, alatta pedig - amennyiben megoldható - ne húzódjanak közművezetékek.

Természetesen az udvar, ill. a kert adottságaitól is függ, hogy hol tudunk elegendő helyet teremteni erre a célra: gépkocsi beálló esetén egy parkolóhely 2,5 x 5 méter, egy egyállásos garázs 3 x 6 méter, egy kétállásos garázs pedig 5,5 x 6 méter helyigényű - ennél kisebbre nem érdemes tervezni, ha szeretnénk mindkét oldalról kényelmesen kinyitni az ajtót.

A legegyszerűbb garázs a ponyvával vagy lemezzel fedett, oszlopos autóbeálló, ami egyben a legolcsóbb megoldás is - ez azonban a hófúvástól, a nagy hőingadozástól nem védi az autót, s a napsugárzástól is csak részben. A kocsi beálló tartóoszlopa lehet fém vagy fa: amennyiben az utóbbi mellett döntünk, vörösfenyőt vagy annál jobb minőségű fajtát érdemes választani. Ehhez képest nagyobb védelmet nyújt a minden oldalról zárt, könnyűszerkezetes garázs, amihez viszont elengedhetetlen a megfelelő alapzat. A padlót mintegy 10-15 cm vastag betonréteggel érdemes tervezni, alapterületét pedig minden oldalon hagyjuk 5 centiméterrel hosszabbra, mint a garázsét.

Íme, néhány irányár a készen kapható garázsokkal kapcsolatban:

  • Ponyvagarázs: 110 000 forinttól
  • Nyitott garázs: 95 000 forinttól
  • Mobilgarázs: 395 000-650 000 forintig

Melléképületek

A kerti épületek nagyon sok funkciót betölthetnek: lehetnek pavilonok, szerszámtárolók, kerti WC-k, kutyaólak, szaunák, játszóházak... a lista gyakorlatilag végtelen. Jellemzően a kerti melléképületek fából készülnek, mivel ez az anyag manapság egyre népszerűbb, de természetesen találkozhatunk a hagyományos, tégla, kő, vályog és egyéb anyagokkal is. Mivel többnyire ezek az építmények kis alapterületűek, és viszonylag a felszereltségük is egyszerű, ezért egész alacsony költségvetésből is felépíthetők.

Pince

Azok, akik családi ház építése előtt állnak, az alábbiakat érdemes, hogy átgondolják, mivel utólag építeni minimum nagyon nehéz, sőt, egyesek szerint gyakorlatilag lehetetlen, vagy ha mégis, akkor úgyis beázik.

Kinek érdemes pincét építeni?

Ha a ház maga lejtős terepen épül, ha a telek beépíthetőségi korlátai miatt csak a függőleges terjeszkedést tesz lehetővé. Emellett érdemes azt is tudni, hogy a pinceszint építése drágább, mint ugyanazt a négyzetméternyi nagyságot a föld felett létrehozni: komoly és drága földmunkálatokra, illetve ugyanilyen színvonalú vízszigetelésre van szükség, hogy a talajvizes területekről ne is beszéljünk. A vízszigetelés a pincék esetében az építkezés legkritikusabb pontja: az ott alkalmazott anyagok minősége és azok beépítése utólag gyakorlatilag nem korrigálható.