Kertépítés, kertszépítés - házilag

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bemutatunk néhány egyszerű tippet kertjeink szépítéséhez.

Azok a szerencsések, akik kertes házban tölthetik életük azon részeit, amikor igényük, idejük és pénzük is van a környezetük rendben tartására, nem véletlenül tartják úgy, hogy a természethez vezető legközelebbi út a kertünkben testesül meg.

Egy kert kialakításánál sokféle szempontot kell figyelembe venni, amelyből nem hagyható ki a család igényei sem. Egy kertnek többféle funkciója is lehet: ahol azonban a család gyermekkel is bővül, érdemes a kertet is ennek megfelelően igazítani. A családi kertben helyet biztosíthatunk a pihenésre, és a gyerekek számára is hagyjunk helyet. Természetesen a kert nagyságától is függ, hogyan alakítjuk ki a családi kertet – ha nincs elég hely, el kell dönteni, mi a fontosabb: a grillező a hétvégi piknikhez vagy a homokozó a gyerekek részére.

Nézzük, mi mindent lehetséges egy családi kertben úgy elrendezni, hogy – lehetőleg - mindenki jól érezze magát.

Terasz

A terasz igen sok funkciót lát el, hiszen ez köti össze otthonunkat a kerttel, és így közvetlenünk kapcsolódik a lakáshoz. Itt megteríthetünk a reggelihez, vagy ha nagyobb terasszal rendelkezünk, hétvégén meghívhatjuk barátainkat, ismerőseinket egy kis összejövetelre. Ide tehetjük le a sáros cipőt, mielőtt belépünk a lakásba, de akár szép növényeket is ültethetünk a ház ezen részére.

Zöld gyep

Nagyon fontos egy szép és ápolt zöld gyep, hiszen látványa megnyugtat minket – még ha nem is feltétlenül akkor, amikor gondozzuk, hanem csak utána. Pihenésre, vagy a gyerekeknek futkározásra is alkalmas felület lehet. Már a tervezésnél fontos hogy meghatározzuk a gyep nagyságát, és a fűmag kiválasztásánál gondoljuk végig, mennyire lesz igénybe véve a fű, és a kert környezeti adottságait. Ma már számtalan fűmag közül válogathatunk.

Játszótér

Ha kisgyermek van, a családban okvetlenül alakítsuk ki számára egy kis játszóteret, ahol homokozót, hintát vagy egyéb eszközöket helyezhetünk el. Fontos, hogy a játszóteret olyan helyen alakítsuk ki, ahol könnyedén ráláthatunk gyermekeinkre az ablakból vagy akár a ház egyik belső szobájából is. A játszótér környezetét úgy alakítsuk ki, hogy ne legyen körülötte semmilyen veszélyes anyag, ill. mérgező, szúrós-tüskés növény.

Fák és cserjék

A kert meghatározó elemei lesznek a nagyobb fák és cserjék, darabszámuk a kert méretétől is függ. Ám ne felejtsük el, hogy a fák és a bokrok is idővel megnőnek, így egyre nagyobb teret foglalnak majd el kertünkből. Egy kisebb fenyőfa, amelyet elültetünk 50 cm magassággal, idővel akár 5-10 méter magas is lehet, és nem csak felfelé növekszik.

Virágágyás

A szép kert egyik fontos eleme a virágágyás, ahová gyönyörű egynyári vagy évelő növényeket ültetünk. Ha háziállatot tartunk, pl. kutyát, macskát érdemes a virágágyást elkeríteni, hiszen egy ilyen kedvenc igen nagy kárt tud tenni a virágágyásban.

Fűszer és zöldségkert

Ha nagyobb kerttel rendelkezünk érdemes fűszer és zöldséges ágyást is létesíteni, hiszen így pénzt is spórolhatunk a saját termesztésű növényekkel.

A kisebb kertbe a fűszernövényeket, vagy pl. salátát ültethetünk balkonládába vagy néhány nagyobb cserépbe is, hiszen akár több tövet és különbözőnövényeket is összeültethetünk.

Ezen kívül tehetünk a kert különböző részeire padot, komposztáló edényt, ahová a konyhai hulladékot gyűjtjük össze, szerszámos kamrát ahol a fűnyírót és egyéb eszközöket tároljuk, a kerítés mellé pedig sövényt telepíthetünk, hogy egy valódi meghitt kertünk legyen.

További ötletek a kertbe, amellyel egyedivé tehetjük otthonunkat:

  • kültéri macskaház
  • behúzható tető
  • kerti grillező bontott téglából
  • fedett grillező-bográcsozó
  • kerti faház a gyerekeknek
  • kannából postaláda