Hurrá, megvették! Segítség, költözünk! De hova?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

13 szempont új otthon vásárlásához

Sokan eljutnak az “Adjuk el és vegyünk egy nagyobbat!” gondolatig, azonban érdemes ennél tovább is gondolkodni és már a lakásváltás eldöntésétől kezdve megfogalmazni a prioritásokat. Ha a kiválasztás tudatosan átgondolt szempontok alapján történik, nem ér majd kellemetlen meglepetés az új környezetben.

Fontos azonban odafigyelni, hogy a prioritások ne mondjanak ellent egymásnak. Ami belvárosi, az nem feltétlen csendes, nyugodt, tiszta levegőjű, ill. ami felújított, modern, az nem feltétlen olcsó, stb.

1, ÁR
Kezdjük az anyagiakkal. Az ár önmagában nem a legfontosabb tényező, hiszen minden esetben az ár-érték arányt kell vizsgálni. Ami az elején olcsó, az nagyon drága lehet a végén, ill. ami drágának tűnik elsőre, összességében kedvezőbbre jöhet ki. Kiköltekezni sem érdemes, hiszen egy házvásárlásnál mindig adódhatnak nem várt költségek, kiadások.

Házépítés vagy házvásárlás

2, SZOBÁK SZÁMA
Ha egy három szobás ház a cél, csábító lehet egy hét szobás, szuterénes palota alkalmi áron. Ugyanakkor gondoljunk csak bele, milyen lélektelen, amikor több szoba is üresen áll, főleg miután kirepülnek a gyerekek és akkor is fel kell fűteni, tisztán kell tartani az egész épületet. Ha a három szoba az ideális, akkor se a kettő, se a négy vagy öt sem tud az lenni.

3, ÁLLAPOT
Egy felújítandó ingatlan is csábító lehet a jelentősen kedvezőbb ára miatt, azonban érdemes jól átgondolni a felújítás bevállalását. Egy gyors költségvetés azonnal megmutatja fehéren-feketén az igazságot, célszerű-e belevágni vagy jobban járunk egy újszerűvel, ami drágább. Ügyeskezű szakik viszont sokat spórolhatnak, ha mindent maguk kiviteleznek és csak az anyagot kell megvenniük. Nekik bejöhet a felújítandó is.

4, SZIGETELÉSEK
Salétromos, vizesedő falak, szelelő ablakok, beázó tetők javítása igencsak beruházásigényes, ezért az ilyen ingatlan kerülendő. A hőszigetelt (főleg, ha vastagabb mint 5 cm) viszont jelentős megtakarítást eredményez fűtésszezonban, nyáron pedig kellemesebb klímát biztosít.

Vizes falak javítása költséges

5, ELRENDEZÉS
A legszívfájdítóbb, amikor minden kívánalomnak eleget tesz egy ház, azonban az elrendezése nem túl szerencsés. Egymásból nyíló szobák, hiányzó tárolóhelyiség, konyhából nyíló vizesblokk, WC és fürdőszoba egyben, mind-mind bosszúságforrások lesznek hosszú távon.

6, FÖLDSZINTES VAGY EMELETES?
Kellemetlen, ha az autó alszik a földszinti, hűvös garázsban, a lakók pedig a tetőtérben izzadnak nyáron és fáznak télen. Arról nem is beszélve, mennyi lépcsőzéssel jár nap mint nap le-föl szaladgálni, és milyen bosszantó, mikor a reggeli rohanásban az ajtóban jut eszünkbe, hogy fent felejtettük a telefont…

Földszintes vagy emeletes házat akarunk

7, TELEKMÉRET
Van, akinek a zsebkendőnyi is megteszi, másoknak a 600nm is kicsi. Minél közelebb van a belvároshoz, annál ritkább a nagyméretű telek. A városszéli ingatlanokhoz járó 1.000 - 2.000 nm-es, tágas térben viszont jól elfér a pázsit, medence vagy akár a konyhakert.

8, BELMAGASSÁG
Polgári házaknál általában magas beltérrel és magas gázszámlával kell kalkulálni. Ebben a kategóriában nem ritka a 3,5 - 4 m-es belmagasság, ami jóleső tágasságérzetet biztosít - nagyobb felfűtési költségek mellett. Az átlagosnak mondható 265cm-es belmagasság kellően optimális életteret és rezsiköltséget jelent. Elsősorban vidéken, vályogházaknál fordul elő a 2,2 m-es belmagasság, ami egyeseket kifejezetten zavarhat. A nagyobb belmagasságú helyiségek mellett szól viszont a kellemesebb klíma és tisztább levegő.

9, GARÁZS, MŰHELY, MELLÉKÉPÜLET
Kifejezetten jó, ha a kocsi nem az utcán alszik, hanem az időjárás viszontagságaitól védetten, teljes biztonságban tarthatjuk kerítésen belül. A műhely és melléképület megléte legalább akkora előny mint hátrány; kinek-kinek igénye szerint. Egy nagyobb méretű garázsban viszont akár mind a három funkció betölthető.

10, NYÁRI KONYHA
Ómódinak tűnik pedig nem az, sőt kifejezetten hasznos, ha a háziasszony a nyári rekkenő hőségben a házon kívül főz. Így egyrészt nem melegíti tovább az amúgy is felforrósodott belteret, másrészt saját magát is megóvja a hőgutától.

Házvásárláskor a környék is számít

11, KÖRNYÉK
A központtól távolabb eső ház környéke biztosan csendesebb és tisztább levegőjű, ugyanakkor az addig csak hétvégente használt autó egycsapásra nélkülözhetetlen, napi használatú munkaeszközzé is válik. A bejárás tömegközlekedéssel elég fárasztó és a gyereklogisztikáról sem szabad elfeledkezni. Ugyanez fordított irányból nézve is megterhelő, amikor a vidék nyugalmát kell feláldozni a belváros közelségéért és nyüzsgéséért.

12, SZOMSZÉDOK
Rossz szomszédság, török átok. Érdemes több alkalommal, különböző napszakokban kicsit hosszabban is elidőzni a kiszemelt házban. Egy ilyen beszélgetés során megtudhatjuk, kik lesznek az új szomszédaink: idősek, fiatalok, nagycsaládosok, stb. Fáradhatatlanul ugató kutyák vagy állandóan rohangáló gyerekek, egymással veszekedő szülők rémálommá tehetik az otthoni pihenést, feltöltődést.

13, KÖZLEKEDÉS, INFRASTRUKTÚRA
Érdemes a környéken is sétálni egyet, belekóstolni a miliőbe, felfedezni a közeli boltokat és beleképzelni magunkat a helyzetbe: milyen lenne ha, itt élnénk. Milyen a levegő? Hol van a legközelebbi élelmiszerbolt? Hol van az óvoda, iskola, stb? Hogy járnánk munkába? Hogy vinnénk ide-oda a gyerekeket?

Belvárosi nyüzsgés


Fenti szűrőkön keresztül vizsgálva leendő, új otthonunkat, biztos, hogy beköltözés után sem fognak váratlan meglepetések, kellemetlen csalódások érni.


<< Előző

Egy házeladás igaz és tanulságos története

Következő >>

Felújítva vagy úgy-ahogy-van adnak többet egy ingatlanért?